«Υπάρχει μεγάλο χάσμα εμβολιασμού στο δυτικό κόσμο και στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και όσο αυτό διευρύνεται θα υπάρχει πίεση, γιατί όσο υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που οι κάτοικοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος του ιού θα είναι παρών».
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα καινούρια φάρμακα τα οποία έρχονται – και δεν είναι μόνο τα εμβόλια – οι νέες τεχνολογίες για ειδικές κατηγορίες φαρμάκων (αντικαρκινικά, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.) είναι πάρα πολύ ακριβά.
«Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα πρόσβασης των πολιτών του δυτικού κόσμου θα είναι όλο και δυσκολότερο και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι κοινωνίες θα έχουν τεράστια ζητήματα κοινωνικής κάλυψης, οικονομικά και ηθικά. Διαμορφώνεται λοιπόν μια κατάσταση που χρειάζεται άλλη οργάνωση και από πλευράς συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κρατών και προμηθευτών των φαρμάκων, αλλά και εξεύρεση έξυπνων οικονομικών μοντέλων, γιατί κανένα σύστημα δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος αυτών των φαρμάκων τα επόμενα είκοσι χρόνια. Στη φαρμακοβιομηχανία αυτό είναι ένα γνωστό πρόβλημα όλοι προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα συστήματα, γιατί και εμείς σε αυτά τα συστήματα απευθυνόμαστε.
Τα εμβόλια ίσως είναι καλή ευκαιρία για να εξεταστεί πως θα προχωρήσει το θέμα της προμήθειας των πολύ ακριβών φαρμάκων ή των τεχνολογιών που έχουν πολύ μεγάλο κόστος ανάπτυξης και έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά».
Οι ανάγκες σε εμβόλια σήμερα στην παγκόσμια κοινότητα είναι περίπου 12 με 14 δισ. δόσεις στη βάση ότι θα υπάρξει επάρκεια και θα μπορέσει να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου. «Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2022 ότι θα έχουμε γύρω στα 6 με 7 δις., θα υπάρξει δηλαδή ένα έλλειμμα το οποίο θα είναι από 3 έως 5 δισ. που θα προσπαθήσουν μέχρι τότε οι εταιρείες που έχουν τα εμβόλια και οι καινούριες εταιρείες εμβολίων να το καλύψουν με διάφορους τρόπους όπως:
1. αυξάνοντας την παραγωγή στα υπάρχοντα εργοστάσια
2. συνεργαζόμενες με εργοστάσια αντίστοιχων εταιρειών που το ξέρουν και έχουν αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες
3. ίσως δούμε εάν αυτό που λέμε άρση πατέντας τελικά να γίνει με μεταφορά τεχνογνωσίας από εξειδικευμένο προσωπικό των εταιρειών που έχουν τα εμβόλια, σε άλλες εταιρείες που έχουν παραγωγική δυνατότητα και που σήμερα δεν παράγουν εμβόλια και αυτό να δούμε αν έχει αποτέλεσμα.
Ο κ. Τρύφων είπε ότι μακάρι να έρθει στην Ελλάδα σήμερα η Pfizer ή η Moderna ή ακόμη και οι Ρώσοι -εάν το εμβόλιό τους εγκριθεί από την ΕΕ- και να πουν «θέλουμε να συνεργαστούμε».
«Αυτό είναι κάτι που εμείς σαν εταιρεία το έχουμε επιδιώξει αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες, έχουμε προσπαθήσει να έχουμε μια επικοινωνία, λέγοντας ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι και επενδύσεις να κάνουμε εάν υπάρχει μια συμφωνία για το ποιος θα αγοράσει τα εμβόλια και βέβαια έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό.
Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι εταιρείες είναι πάρα πολύ επιφυλακτικές να δώσουν κάτι το οποίο είναι μοναδικό και έχει τεράστια αξία γι` αυτούς και δευτερευόντως να το δώσουν και σε μικρότερες αγορές».
Πάντως, είπε ο κ. Τρύφων, είναι πρωτοφανές να ζητά Αμερικάνος πρόεδρος -έστω για μικρό χρονικό διάστημα- να μην ισχύει το ιερό δισκοπότηρο, όπως το λένε στην Αμερική, που είναι η πνευματική ιδιοκτησία, πάνω στην οποία έχει βασισθεί όλο το σύστημα των εταιριών φαρμακοβιομηχανίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, πληροφορικής κλπ. Από την άλλη τεράστια είναι και τα ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί ερευνητικά προγράμματα.
Σχετικά με την Ελλάδα ο κ. Τρύφων δήλωσε ότι η δεκαετής κρίση και οι οριζόντιοι περιορισμοί στην οικονομία και στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, στέρησαν εκατοντάδες εκατομμύρια επενδυτικά κεφάλαια από τις εταιρείες.
«Άρα έχουμε μείνει πίσω σε νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, ακριβώς διότι όλοι οι ανταγωνιστές μας στη Σλοβενία, στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες είχαν επενδυτικά κεφάλαια να ξοδεύουν κάθε χρόνο, ενώ εδώ με την υπερφορολόγηση που υπήρχε και την αφαίμαξη, δυστυχώς τα κεφάλαια αυτά δεν υπήρξαν στις ελληνικές εταιρείες και αυτό είναι ένα κενό το οποίο με αφορμή πιθανώς και το Ταμείο Ανάκαμψης να προσπαθήσουμε να το καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για να έχει η Ελλάδα επάρκεια στις νέες τεχνολογίες».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος