Θ. Ψαλτοπούλου: Nα προσέξουμε την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς – Κινδυνεύουν οι άνω των 60 ετών (video)

Για τους φόβους εμφάνισης τριπλής επιδημίας κορονοϊού, γρίπης και RSV μίλησε στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής με δεδομένο ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν φοράει πια μάσκες προστασίας.

«Πράγματι όλα γίνονται λίγο διαφορετικά μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας στα οποία φορούσαμε τη μάσκα μας, γι’ αυτό και είχαμε λίγα περιστατικά γρίπης και αναπνευστικών ιών» δήλωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Θ. Ψαλτοπούλου: Nα προσέξουμε την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς – Κινδυνεύουν οι άνω των 60 ετών (video)
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Έξαρση των περιστατικών γρίπης λόγω της μη χρήσης μάσκας

Αναφορικά με το γεγονός ότι η μάσκα δεν είναι πια υποχρεωτική εξήγησε ότι αυτό συνετέλεσε στο να παρατηρηθεί έξαρση των περιστατικών της γρίπης, τα οποία οδήγησαν σε περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, «πρέπει να προσέξουμε και όσον αφορά τον κορονοϊό, αλλά και όσον αφορά και την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς».

Όπως είπε στις ηλικίες 60 ετών και άνω υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος να νοσήσει κάποιος γι; αυτό είναι καλό να εμβολίαστούν και εναντίον της γρίπης και του κορονοϊού.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν την ίδια μέρα. Όταν κάποιος έχει κολλήσει κορονοϊό δεν μπορεί εκείνες τις μέρες να εμβολιαστεί και για τη γρίπη. Καλό είναι να κάνουμε την τέταρτη δόση ως προς τον κορονοϊό, αλλά και να εμβολιαστούμε κατά του ιού της γρίπης», διευκρίνισε.

Μιλώντας για τις παραλλαγές του κορονοϊού που συνυπάρχουν με την γρίπη εξέφρασε την άποψη ότι «όποιος είναι εμβολιασμένος με τα υπάρχοντα εμβόλια έχει μεγάλη προστασία ως προς τη σοβαρή νόσηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος