Θ. Ψαλτοπούλου: Μπορεί και να μην είναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό σε ετήσια βάση (video)

Array

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η πανδημία, μετά από την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον που προηγήθηκε, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η ίδια οι θάνατοι βρίσκονται ακόμη αντικειμενικά σε υψηλά επίπεδα, αφού κυμαίνονται σε 30-35 την ημέρα.

«Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τα άτομα σε κίνδυνο, ηλικίας από 60 ετών και πάνω, που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που καταλήγουν είναι τα 80 έτη» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ψαλτοπούλου.

«Στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες αναφορικά με την τέταρτη δόση εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή στο 20%. Τα άτομα που δεν το έχουν ακόμα κάνει ας προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσουν ελαφρά μια πιθανή νόσηση» πρόσθεσε η ίδια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με τη διάθεση του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου, είπε:

«Είμαστε κοντά. Θα έρθει στην Ευρώπη μέσα στο φθινόπωρο και τότε θα δοθούν και οι επικαιροποιημένες οδηγίες για προαιρετική χρήση από όλους. Φανταστείτε το Νοέμβριο για παράδειγμα, θα έχει για κάποιους περάσει ένας χρόνος από τον προηγούμενο εμβολιασμό. Αναλόγως των δεδομένων για το πόσο κρατά αυτή η ανοσία, θα δοθούν και επικαιροποιημένες οδηγίες».

Για το πώς θα συνεχίσει η κατάσταση με την πανδημία πλέον, η κ. Ψαλτοπούλου υπογράμμισε: «Μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, προσπαθούμε να τον αποφύγουμε, σίγουρα πρέπει να βλέπουμε και τα άλλα θέματα που προκαλούνται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι νοσούμε και πεθαίνουμε κι από άλλα νοσήματα, όχι από τον κορονοϊό. Οι κοινωνίες πλέον προσπαθούν να ανακτήσουν τους τρόπους και τις ελευθερίες κινήσεων που υπήρχαν προηγουμένως».

«Αναμένουμε δεδομένα για τους εμβολιασμούς και αν θα χρειάζονται κάθε χρόνο ή όχι. Μπορεί και να μην είναι απαραίτητοι, μετά από αυτούς που ηδη πραγματοποιήσαμε έως τώρα», είπε.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, σημείωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα. «Επειδή όλες οι προσπάθειες σε Ευρώπη και Αμερική είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς υποχρεωτικά μέτρα, θεωρούμε ότι τελικά θα ανοίξουμε χωρίς συστάσεις και αν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση, τότε θα γίνουν προσαρμοστικές κινήσεις» πρόσθεσε σχετικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος