Θ. Ψαλτοπούλου: Δεν πρέπει να ξεχνάμε παιδιά και ζώα σε οχήματα – Ο καύσωνας επηρεάζει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες (video)

Array

«Ο καύσωνας επηρεάζει όλους και περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες» δήλωσε στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής, η οποία έκανε λόγο για τον δεκάλογο της καλής συμπεριφοράς στις υψηλές θερμοκρασίες.

Με δεδομένο ότι κορυφώνεται σήμερα το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, με τη μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας να αναμένεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να συμπεριφοράστε όταν υπάρχει ζέστη.

«Προσέχουμε να βρισκόμαστε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς και αποφεύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδίαιτερα τις μεσημεριανές ώρες. Προσέχουμε τα ρούχα μας να είναι ανοιχτόχρωμα και φοράμε γυαλιά ηλίου και καπέλο», είπε η ειδικός.

Θ. Ψαλτοπούλου: Δεν πρέπει να ξεχνάμε παιδιά και ζώα σε οχήματα – Ο καύσωνας επηρεάζει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες (video)
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να τρώμε περισσότερο αλάτι γιατί λόγω της εφίδρωσης έχουμε πολλές απώλειες.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε παιδιά και ζώα στα αυτοκίνητα. Η αύξηση των θερμοκρασιών σε τέτοιους χώρους γίνεται πολύ γρήγορα καθιστώντας την παραμονή ασφυκτική» συμπλήρωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή βρέφη, παιδιά, ευπαθείς ομάδες και άτομα με προβλήματα υγείας χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή μας» είπε η ειδικός καλώντας τους ηλικιωμένους να μιλήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση που νιώσουν αδιαθεσία.

Καταλήγοντας η κ. Ψαλτοπούλου κάλεσε τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που αισθανθεί ναυτία, εμετό, αύξηση της θερμοκρασίας, ταχυκαρδίες.

Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες στο Δήμο Αθηναίων

Για την προστασία των πολιτών από την ακραία ζέστη την οποία προβλέπει για το τριήμερο η ΕΜΥ ο Δήμος Αθηναίων άνοιξε επτά κλιματιζόμενες αίθουσες ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκαν τα Δημοτικά Ιατρεία και η «Γραμμή Βοηθείας» μέσω της οποίας, θα παρέχονται συμβουλές και οδηγίες, για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.
Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

    • Λέσχη Φιλίας στο Κουκάκι, Δράκου 26-28, Τ/2109232044
    • Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέος Κόσμος, Χελντράιχ 15, Τ/2109240403
    • Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, Τ/2103423716
    • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, Τ/2105140877
    • Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, Τ/2102012334
    • Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, Τ/2108815877
    • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, Τ/2106459890

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται, είτε με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος