Θ. Πλεύρης: Δεν θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας από το αναμενόμενο θερινό κύμα κορονοϊού

Τους ευάλωτους πολίτες να τηρούν μέτρα αυτοπροστασίας και όσους το επιθυμούν να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού κάλεσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης , σε τηλεοπτική συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανέφερε  ότι οι προγνώσεις των μοντέλων που τρέχουν οι ειδικοί,  δείχνουν θερινό κύμα κορονοϊού και στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες, που όμως, δεν αναμένεται να ασκήσει πίεση στο Συστήμα Υγείας  ώστε να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, όπως εξήγησε.

«Σε όλα τα μοντέλα τα οποία τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Τα κρούσματα ως κρούσματα είναι ένα κεφάλαιο. Το σημαντικό είναι κατά πόσο αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ.

Δε συμβαίνει αυτό. Προφανώς θα υπάρξουν. Όταν έχεις παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος.

Προοπτικά ακόμα και τώρα φαίνεται -και έτσι φάνηκε κι στις άλλες χώρες-, ότι αυτό το κύμα είχε χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή υπάρχει μια συνολική φυσική ανοσία και εμβολιασμός στους πληθυσμούς, αλλά και οι μεταλλάξεις δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της βαρύτητας των προηγουμένων.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα θερινό κύμα, το οποίο τουλάχιστον οι προγνώσεις οι οποίες μας κάνουν είναι ένα κύμα που δε θα μας επηρεάσει. Βέβαια καλό είναι, οι πιο ευάλωτες ομάδες να τηρούν οι ίδιοι κάποια μέτρα αυτοπροστασίας.»

Ο υπουργός διαβεβαίωσε  ότι θα υπάρξει από τον Σεπτέμβριο  ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πίεση και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά :

«Μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά και μπορεί να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί τίποτα».

Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του θεσμού του  Προσωπικού Γιατρού από την 1η Ιουλίου που ξεκινούν και οι εγγραφές στην ψηφιακή πλατφόρμα ,   ο κ. Πλεύρης είπε ότι ήδη σήμερα  Πέμπτη, εκδόθηκε η πρώτη υπουργική απόφαση και αύριο θα εκδοθούν και οι υπόλοιπες. Τόνισε δε  ότι η επιλογή είναι ελεύθερη και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Εξήγησε επίσης  ότι πλέον ο γιατρός που επιλέγεται από τον πολίτη θα μπορεί να συνταγογραφεί, να τον επισκέπτεται  ακόμα και κατ’ οίκον αν χρειαστεί και να τον κατευθύνει μέσα στο σύστημα υγείας.

Τέλος σε ότι αφορά τα κίνητρα προκειμένου οι γιατροί να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό εξήγησε ότι  η αμοιβή  θα κυμαίνεται από 20 έως 45 ευρώ ανά ασθενή, δηλαδή  κατά μέσο όρο τα 35€  ενώ η «οροφή» των 2.000 ασθενών μεταφράζεται σε περίπου  70.000 ευρώ το χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος