Θ. Πλεύρης: Χωρίς κομματικό χρώμα και πολιτική απόχρωση οι δράσεις για το AIDS

Array

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή αναφέρθηκε στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του AIDS και δήλωσε:

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS και θα ήθελα να αναφερθώ σε μία σειρά από δράσεις οι οποίες έχουν γίνει για τη στήριξη αυτών των ατόμων και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο θεραπείας.

Είναι γνωστές οι δράσεις οι οποίες είχαμε νομοθετήσει το προηγούμενο διάστημα και συνδεόταν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της αντιρετροϊκής θεραπείας, όπου πλέον είναι και πραγματικότητα, καθώς εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που αφορά και το Εθνικό Μητρώο για τους ασθενείς που πάσχουν από HIV. Παράλληλα μαζί με το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας έχουμε νομοθετήσει το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε άτομα με HIV λοίμωξη που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή, ενώ στον νόμο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή νομοθετήσαμε τη σύσταση μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αττικό, όπου πλέον είμαστε στο στάδιο πια της υλοποίησης για να μπορούν να έχουν το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πολύ σημαντικό όμως και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό είναι ότι πλέον νομοθετήσαμε τη δυνατότητα να χορηγείται ως προληπτικό μέσο στα άτομα τα οποία κάνουν μια σεξουαλική ζωή η οποία μπορεί να έχει επικινδυνότητα έκθεσης στον ιό η προφυλακτική αγωγή Prep. Η Prep όπως γνωρίζετε είναι ένα προληπτικό μέτρο το οποίο λαμβάνοντάς το τα άτομα αυτά, αυτομάτως δεν κινδυνεύουν από την έκθεση σε HIV λοίμωξη. Το νομοθετήσαμε και πλέον είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της υπουργικής απόφασης. Όλα αυτά τα άτομα θα προστατεύονται γιατί είναι το βασικό προληπτικό μέσο το οποίοι έχουμε η Prep και πρέπει να αναφέρουμε ότι και η αποζημίωση θα είναι εξ’ ολοκλήρου καλυπτόμενη από τον ΕΟΠΥΥ.

Ένα κεντρικό σημείο για την αντιμετώπιση του HIV είναι να πάμε στην πρόληψη. Πλέον στοχεύουμε στη γρήγορη διάγνωση, στις προληπτικές διαδικασίες, στα αντιρετροϊκά φάρμακα και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα στην παγκόσμια ημέρα για το AIDS έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τα άτομα που πάσχουν από HIV λοίμωξη, αλλά και ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας πρόληψης για να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα.

Όλες αυτές οι δράσεις είναι σημαντικό να στηριχθούν και δεν έχουν ούτε κομματικό χρώμα, ούτε πολιτική απόχρωση. Είναι δράσεις τις οποίες όλοι μαζί στηρίζουμε“.

Διαβάστε επίσης:

Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη συστήνεται με απόφαση του Θ. Πλεύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος