Θ. Πλεύρης: Αν χρειαστεί, στη μάχη της πανδημίας και τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «περιμένουμε νέο κύμα της πανδημία μέσα στον χειμώνα», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν και ιδιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί, στη νοσηλεία covid περιστατικών».

«Η στιγμή που ξαφνικά σου λένε ότι διασωληνώνεσαι, ενώ πριν μια δυο ώρες αισθανόσουν ότι είσαι μια χαρά, δεν αξίζει σε κανέναν να τη ζήσει» λέει, αναφερόμενος και στη δική του περιπέτεια υγείας.

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από τους επιστήμονες. Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού»

Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία, αλλά βλέπετε ότι «ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους» επισημάνει και υπογραμμίζει πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» .  «Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε, προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε», εξηγεί.

ΕΟΠΥΥ:  Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω

Ο υπουργός Υγειάς αναφέρει, επίσης, πως οι αλλαγές που σχεδιάζει στον ΕΟΠΥΥ θα ψηφιστούν εντός του έτους, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο μοντέλο του οργανισμού. «Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες. Γινόμαστε πλέον ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων κι όχι των παρόχων. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ως προς τους ιδιώτες παρόχους θα παραμείνει στα ίδια νούμερα όπως και τα προηγούμενα έτη», επισημαίνει ο κ.Πλεύρης.

«Με sms για προληπτικές εξετάσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές»

«Θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα. Ο πολίτης θα δέχεται sms με υπενθύμιση για προληπτικές εξετάσεις» λέει για το πρόγραμμα πρόληψης. Προσθέτει ότι με αυτό το sms «θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση».

«Οι ασθενείς θα παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο που χρειάζονται, βάσει των ενδείξεων, και όχι απαραίτητα το ακριβότερο»

Τέλος, αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα ακριβά φάρμακα, «θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή ένωση για να δούμε ότι βρισκόμαστε πάνω κάτω στη ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου, όσον αφορά στη φαρμακευτική κάλυψη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία».

Ποιο μέτρο έχετε στα σχέδιά σας, αν η πανδημία ξεφύγει;

Για τους εμβολιασμένους δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα ή τουλάχιστον δεν θα έχουν τον χαρακτήρα των μέτρων που ζήσαμε ως τώρα. Όπως έχετε δει, ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους.

Περιμένουμε ότι θα υπάρξει νέο κύμα. Δεν είπε κανείς ότι ο κορονοϊός έχει τελειώσει. Περιμένουμε ότι με τον χειμώνα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Η επιθυμία μας είναι ξεκάθαρη ότι δεν κλείνουμε την κοινωνία, από εκεί και πέρα είμαστε σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, ακούμε την επιστημονική θέση, όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει έχουν εκτιμήσει την επιστημονική θέση αλλά βεβαίως εγώ δεν είμαι υπουργός που θα κρυφτώ πίσω από τους επιστήμονες.

Θεωρείτε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι πρόκληση για διαφορετικό πολιτικό προφίλ;

«Το πολιτικό προφίλ κάθε ανθρώπου χτίζεται διαχρονικά. Εγώ θέλω να κριθώ για τις πολιτικές μου και πιστεύω ότι, μέσα από τις θέσεις ευθύνης, μου δίνεται η δυνατότητα να δείξω και το πολιτικό προφίλ το οποίο έχω. Είμαι υπουργός Υγείας όλων των Ελλήνων. Κάποιοι -που ενδεχομένως έχουν μια άποψη για εμένα στηριζόμενοι και σε δικές μου δηλώσεις, αλλά κυρίως σε ένα στερεότυπο του επωνύμου το οποίο φέρω- θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν όχι γιατί θα έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί θα μου έχει δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω τις πολιτικές τις οποίες πιστεύω και έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος