Θ. Κικίνης, πρόεδρος ΔΟΕ για τα τεστ Pisa: Tο υπουργείο να εστιάσει στην παιδαγωγική αντίληψη του σχολείου (video)

Τι είναι η «ελληνική Pisa» και ποιες είναι οι ενστάσεις των δασκάλων κλήθηκε να απαντήσει ο Θανάσης Κικίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα ως ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεν είναι ότι αντιδρούμε γενικά σε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι εξετάσεις είναι και αυτές μέλος της σχολικής πραγματικότητας, φτάνει να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για το όφελος των παιδιών», δήλωσε ο κ. Κικίνης.

Μιλώντας για την περίφημη εξέταση διαγνωστικού χαρακτήρα PISA για μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών τόνισε ότι «η διαφωνία της ΔΟΕ είναι ως προς την στόχευση» και όπως εξήγησε ότι σχολεία με διαφορετικό υπόβαθρο καλούνται να εξεταστούν στα ίδια θέματα.

«Η αντίληψή μας δεν έχει να κάνει με συντεχνιακά ζητήματα, αλλά με το πώς οραματιζόμαστε παιδιά ευτυχισμένα και να μην είναι πιεσμένα και να βρίσκονται διαρκώς σε μία μέγγενη» δήλωσε.

Και όπως είπε «υποτίθεται ότι το υπουργείο θέλει να βγάλει συμπεράσματα για να μπορέσει να φτιάξει τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Εμείς λέμε ότι το υπουργείο πρέπει να εστιάσει στην παιδαγωγική αντίληψη του σχολείου. Η φιλοσοφία μας είναι ότι χτίζεις για να αξιολογήσεις και δεν πας να αξιολογήσεις γιατί δεν πας να αξιολογήσεις αυτό που δεν έχεις στηρίξει σε καμιά διάσταση της λειτουργία του».

Αναφορικά με την στάση που θα κρατήσουν τα μέλη της ΔΟΕ και αν θα συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ Pisa είπε ότι «δεν είναι η μητέρα των μαχών» και αν έχει γίνει κάποιο λάθος είναι έτοιμος να το συζητήσει εκ μέρους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος