Θ. Καρποδίνη, διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015 – Μεγάλη επιτυχία η αποκάλυψη της διασύνδεσης (video)

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα των ιατρών και άλλων εμπλεκομένων που ζημίωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με 5.000.000 ευρώ. Για το θέμα της οικονομικής απάτης μίλησε στην ΕΡΤ η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

«Πραγματικά υπήρχε σε όλη την Αττική, ανά διαμερίσματα,  ένα μεγάλο κύκλωμα ιατρών που συνταγογραφούσαν συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό σε ασθενείς που είτε δεν τους είχαν εξετάσει ποτέ, είτε τα υλικά που συνταγογραφούσαν δεν είχαν καμία σχέση με την πάθησή τους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” η κ. Καρποδίνη τόνισε ότι το κύκλωμα αποκαλύφθηκε μέσα από τη διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής μιας δαπάνης καθώς ο ΕΟΠΥΥ διενεργεί ελέγχους. «Όταν βλέπουμε να εκτινάσσονται κάποιες δαπάνες και τα ΑΜΚΑ κάποιων ιατρών να ξεπερνάνε τον μέσο όρο της συνταγογράφησης τότε χτυπάνε καμπανάκια. Γίνεται ιατρικός έλεγχος, ελέγχεται η σκοπιμότητα της παροχής, προβαίνουμε σε περικοπές κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης και παραπέμπουμε αυτές τις περιπτώσεις στον ελεγκτικό μας μηχανισμό για περαιτέρω ελέγχους. Εκεί αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς δεν γνώριζαν τον ιατρό και δήλωσαν ότι ουδέποτε έχουν παραλάβει τα υλικά αυτά».

Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη «οι εταιρείες παρείχαν στους ιατρούς καταλόγους με ΑΜΚΑ ασθενών από μονάδες ηλικιωμένων, οι ιατροί συνταγογραφούσαν συγκεκριμένα υγειονομικά υλικά και στη συνέχεια εκτελούσαν τις συνταγές σε δικές τους εγκαταστάσεις. Ήταν οι ίδιοι πάροχοι και υπέβαλαν τις δαπάνες αυτές προς αποζημίωση στον οργανισμό. Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015».

Και όπως τόνισε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, ήταν μεγάλη επιτυχία ότι εξιχνιάστηκε η υπόθεση της απάτης αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο κύκλωμα εμπλεκομένων: «ο Οργανισμός έκανε περικοπές. Έβαλε πρόστιμα στους γιατρούς, αλλά δεν μπορούσε να διερευνήσει περαιτέρω τη διασύνδεση στην υπόθεση αυτή. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία που μετά από σημαντική έρευνα κατάφερε να εξιχνιάσει η ελληνική αστυνομία». Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη οι εμπλεκόμενοι ιατρoί εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Γ. Πατούλης: «Αδιανόητο το γεγονός. Να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες»

Για το θέμα της απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥ και του μεγάλου αριθμού εμπλεκομένων ιατρών μίλησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης καταδικάζοντας το γεγονός και όσους ιατρούς εμπλέκονται σε αυτό.

«Είναι καταδικαστέο. Αδιανόητο και νομίζω ότι πρέπει να συγχαρούμε την Ελληνική αστυνομία και όλους όσοι βοήθησαν στην εξιχνίαση αυτού του γεγονότος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πόροι που διατίθενται για τη Δημόσια Υγεία είναι συγκεκριμένοι και δεν μπορεί κάποιοι, «αντί να παίρνουν γάλα από την αγελάδα, να σκοτώνουν την αγελάδα, μέσα από την κλοπή. Προφανώς θα πρέπει να δούμε πώς γινόταν αυτή η διαδικασία. Είμαι σίγουρος ότι θα πέσει άπλετο φως. Όλα θα εξιχνιαστούν. Πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες μέσα από την τεχνολογία».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Πατούλης υπάρχουν ακόμη παραθυράκια τα οποία πρέπει να κλείσουν. «Είναι σίγουρο ότι τα πειθαρχικά όργανα του ΙΣΑ θα κάνουν τη δική τους δουλειά. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παίζουμε. Κανείς δεν θέλει μέσα σε ένα ποτήρι νερό να βάζει σταγόνες μελάνι και να μαυρίζει όλο το νερό. Υπάρχουν οι ήρωες γιατροί και υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα».

Κακουργηματικού χαρακτήρα το αδίκημα

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε χθες, 1 Ιουλίου, για τα δεκατρία άτομα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με την κατηγορία ότι προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος