“Από τη στιγμή που κάποιος κάνει αίτηση ασύλου, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος, δεν μπορεί κανείς να πάει τους πρόσφυγες πουθενά”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΘεανώ Φωτίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, προσθέτοντας ότι: “Αίτημα ασύλου έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν όλοι”.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρίνισε ότι: “Δεν υπάρχει θέμα επαναπροώθησης των 52 χιλιάδων προσφύγων, και ότι αφορά σε όσους μπαίνουν στη χώρα μετά την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία”.
Αναφερόμενη στην καταγγελία του διευθυντή Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας η κ. Φωτίου τόνισε ότι: “Εάν δεν ενημερώθηκαν οι πρόσφυγες για το δικαίωμα υποβολής ασύλου, κακώς έγινε αυτό και επεσήμανε ότι από την επίσκεψή της στην Ειδομένη διαπίστωσε ότι υπάρχουν πρόσφυγες που δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι για την διαδικασία αυτή”. “Πρέπει να γίνει καθημερινή, επίμονη ενημέρωση των προσφύγων επί του θέματος, με κάθε τρόπο”, πρόσθεσε.
Η κ. Φωτίου χαρακτήρισε άθλο της κυβέρνησης το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 41 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένες τις δυσκολίες και τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με τοπικούς φορείς και τοπικές κοινωνίες.
“Τώρα που οι ροές είναι μικρότερες, τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και οργανώνει καλύτερα τη διαχείριση όλων των θεμάτων”, συμπλήρωσε η κα Φωτίου.
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε η κ. Φωτίου στα ασυνόδευτα ανήλικα, που είναι νομικός όρος και τα οποία φτάνουν τα 50, στην πλειοψηφία τους είναι αγόρια 13 έως 18 ετών, άρα έφηβοι, που προστατεύονται από διεθνείς υποχρεώσεις και συμβάσεις. Η κ. Φωτίου επεσήμανε ότι: “Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ειδοποίηση του εισαγγελέα, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται και οργανώνει την τοποθέτηση των παιδιών αυτών στις κατάλληλες δομές”.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος