Θ. Χαμογιωργάκης για τη μεταμόσχευση της καρδιάς της Έμμας: Περιμένουμε να ανακάμψει (video)

Array

Στο σώμα μιας 40χρονης χτυπά πλέον η καρδιά της 21χρονης Εμμας, μετά τη δωρεά των οργάνων της άτυχης φοιτήτριας από τους γονείς της. Για την δύσκολη αλλά σωτήρια αυτή διαδικασία της μεταμόσχευσης μίλησε στην ΕΡΤ ο Θέμης Χαμογιωργάκης, καρδιοχειρούργος & χειρούργος μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων στο Ωνάσειο.

«Η καρδιά μεταμοσχεύθηκε σε μια λήπτρια που είχε καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποστηριζόταν με δύο μηχανήματα κυκλοφορίας» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο γιατρός που έκανε το πολύωρο χειρουργείο.

Μιλώντας για την μετεγχειρητική κατάσταση της 40χρονης μητέρας δήλωσε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. «Υποστηρίζεται ακόμα με ένα μηχάνημα. Περιμένουμε να ανακάμψει η καρδιά και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Με αφορμή την συγκινητική προσφορά ζωής των γονιών της 21χρονης Έμμας που έχασε τη ζωή της όταν οδηγός την περέσυρε με το αυτοκίνητο και την εγκατέλειψε, ο κ. Χαμογιωργάκης μίλησε για τους ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής για ένα πολύτιμο μόσχευμα.

Όσον αφορά την 40χρονη λήπτρια διευκρίνισε ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της, δεν περίμενε πολύ καιρό.

«Ήταν στην κορυφή της λίστας. Πήρε μόσχευμα σχετικά γρήγορα, σε 2 – 3 μήνες από τότε που εμφυτεύτηκαν τα μηχανήματα», εξήγησε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τους λήπτες αλλά και τις οικογένειες των δοτών ενώ σχολιάζοντας το αν έχει αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων για τη δωρεά οργάνων ήταν αποκαλυπτικός.

«Δεχόμαστε περισσότερες κλήσεις από πιθανούς δότες που καλούμαστε να τις αξιολογήσουμε και πιστεύω ότι τα νούμερα βελτιώνονται», προσέθεσε στις «Συνδέσεις ο κ. Χαμογιωργάκης.

Η 40χρόνη γυναίκα βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη τους δύο τελευταίους μήνες καθώς έπασχε απο καρδιακή ανεπάρκεια. Mετά την επέμβαση νοσηλεύεται, σε βαθιά καταστολή στη ΜΕΘ του Ωνασείου ενώ υποστηρίζεται ακόμα η καρδιακή της λειτουργία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του προβλήματος το οποίο προϋπήρχε. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά ενώ οι συγγενείς της δηλώνουν ευγνώμονες για το δώρο ζωής που έλαβε ο άνθρωπός τους από τη φοιτήτρια από την Κρήτη.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος