Τέμπη: Στο φως ιστορίες θυμάτων & διασωθέντων από την τραγωδία – Όσα βίωσαν

«Μια λάμψη από τη φωτιά που πήρε το μπροστινό βαγόνι φεύγουμε μπροστά από τις ράγες ένα δεύτερο χτύπημα που ήταν μετά το πρώτο χτύπημα και ένα τελευταίο που σταματήσαμε» αφηγείται ο Μιχάλης Κλάψης, επιβάτης της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης, σκορπώντας τον θάνατο και προκαλώντας εθνική αλλά και παγκόσμια θλίψη.

Ο Μιχάλης, φοιτητής από τους Λειψούς, ένα από τα νέα παιδιά που το αίσθημα αλληλεγγύης έσβησε αυτό της αυτοσυντήρησης. Σκοπός του ήταν να σώσει όσους ανθρώπους μπορούσε, μεταξύ των οποίων και μία μητέρα με το βρέφος της. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες συνεχίστηκαν. Ωστόσο, δεν είχαν πάντα αίσιο τέλος.

O Μιχάλης όταν σώθηκε και έφυγε από τα συντρίμμια καλέσε την μητέρα του. τα πρώτα λόγια που της είπε: «Μαμά είμαι καλά».

Ανάμεσα στα θύματα και ο 28χρονος Νίκος Ναλμπάντης. Ο πατέρας του αδικοχαμένου νέου είναι φυλακισμένος στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας κρατούμενος, ζήτησε μέσω του ελληνικού προξενείου στην Ανδριανούπολη, να του δοθεί άδεια για να παραστεί στην κηδεία του γιου του.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα προώθησε το αίτημα στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες να αποφασίσουν αν θα δοθεί η σχετική άδεια.

«Ποτέ ξανά με τρένο» λέει σε βίντεο που ανέβασε μέσα από το μοιραίο τραίνο η 20χρονη Χρύσα Πλακιά.

Η Χρύσα που με την δίδυμη αδερφή της Θώμη και την ξαδέρφη της είχαν ταξιδέψει για να δουν τους γονείς τους. Με την μοιραία αμαξοστοιχία με προορισμό τη Θεσσαλονίκη θα επέστρεφαν στον τόπο σπουδών τους.

«Ίσως φτάσουμε κάποτε” έγραφαν σε άλλη φωτογραφία. Το μόνο πρόβλημα μέχρι εκείνη την ώρα φαινόταν να είναι οι καθυστερήσεις.

Ο τραγικός κατάλογος με τα νέα παιδιά που ταυτοποιούνται από τους γονείς τους ολοκληρώνεται.

Στα χείλη όλων των Ελλήνων, πλέον μένει η φράση “ποτέ ξανά”». 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος