Τέμπη: Στη φυλακή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ – «Έδειξε» σταθμάρχες, μηχανοδηγούς και προϊστάμενο ως υπεύθυνους

Στις φυλακές Λάρισας οδηγήθηκε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που είχε την ευθύνη των βαρδιών τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη. Ο ίδιος φέρεται να καταλόγισε ευθύνες τόσο στον 59χρονο σταθμάρχη που έχει ήδη προφυλακιστεί, όσο και στους άλλους δύο σταθμάρχες που σχόλασαν νωρίτερα. Ο επιθεωρητής βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων, αφού φέρεται να ισχυρίστηκε ότι όφειλε να ενημερώσει για την καθυστέρηση του Intercity 62.

Ούτε η εξάωρη απολογία, ούτε και το εκατοντασέλιδο απολογητικό υπόμνημα στάθηκαν αρκετά ωστέ να πείσουν ανακριτή και εισαγγελέα για την απουσία ευθυνών του επιθεωρητή κυκλοφορίας, με τον κατηγορούμενο να οδηγείται στις φυλακές.

«Πρόκειται για μία απόφαση σκοπιμότητας η οποία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα. Παραβιάστηκε η αρχή της αναλογικότητας, καθώς αφέθηκαν ελεύθεροι έστω και με σοβαρούς περιοριστικούς όρους οι δύο σταθμάρχες οι οποίοι είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παραμείνουν στην βάρδια τους μέχρι τις 11 το βράδυ και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου» επισήμανε ο δικηγόρος του επιθεωρητή κυκλοφορίας του ΟΣΕ, Γιάννης Γλύκας.

Σε μία προσπάθεια να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες φέρεται να αναφέρθηκε στην απόλυτη σύγχυση και ταραχή του προφυλακισμένου σταθμάρχη Λάρισας τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κάλεσε στο κινητό στις 12 παρά τέταρτο της μοιραίας νύχτας προκειμένου να ενημερωθεί λαμβάνοντας την απάντηση: «Προϊστάμενε δε μπορώ να προσδιορίσω από ποια γραμμή έχω διώξει την αμαξοστοιχία»

Ο επιθεωρητής που συνέταξε τις βάρδιες δεν παρέλειψε να αναδείξει την ευθύνη της Διεύθυνσης κυκλοφορίας λέγοντας – σύμφωνα με πληροφορίες – πως τα καθήκοντα του εκάστοτε προϊσταμένου επιθεώρησης είναι απλώς να προτείνουν έναν προγραμματισμό με την διεύθυνση να φέρει την τελική ευθύνη.

Καταλογισμός ευθυνών

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να υποστήριξε ο επιθεωρητης, ευθύνες για το τραγικό συμβάν επιρρίπτε, εκτός από τον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας:

-στους άλλους δύο σταθμάρχες Λάρισας

-στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων

-στους μηχανοδηγούς & τον προϊστάμενο του τρένου

Όσο για την απειρία του προφυλακισμένου σταθμάρχη υποστήριξε πως τηρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τελέσει τα καθήκοντά του.

Φαίνεται ωστόσο πως δεν παρέλειψε να βάλει στο κάδρο τους δύο μηχανοδηγούς και τον προϊστάμενου του τρένου για το ότι δεν επικοινώνησαν με τον σταθμάρχη της Λάρισας από τη στιγμή που μπήκαν στη γραμμή καθόδου.

«Εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, να μην περιοριστεί μόνο στον στενό κύκλο των εμπλεκομένων σταθμαρχών από τη Λάρισα, πέριξ της Λαρίσης μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλοι όσοι έχουν ευθύνη, ακόμη και διοικητικά στελέχη, αλλά και πολιτικοί προϊστάμενοι σε βάθος 15ετίας» επισήμανε ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος οικογένειας θυμάτων

Σωρεία λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεις, του προφυλακισμένου σταθμάρχη της Λάρισας και η μη τήρηση του ωραρίου από τους άλλους δύο σταθμάρχες φέρεται να υποστηρίζει ο 63χρονος επιθεωρητής πως αποτέλεσαν τις καθοριστικές αιτίες οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος