Τέμπη: Στα μέλη της Εξεταστικής η δικογραφία 1.000 σελίδων – Περιλαμβάνει στοιχεία, μηνύσεις, εξετάσεις μαρτύρων και εκθέσεις

Σύνοψη
  • Πρόσβαση στη δικογραφία έχουν πλέον οι βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη
  • Βαρύ το κλίμα στις επιμνημόσυνες δεήσεις για τα 57 θύματα
  • Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών
  • Αντιδράσεις για το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων στο Σύνταγμα απο συνεργεία καθαρισμού του Δήμου

Νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όρισε ο εφέτης ανακριτής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, ειδικά αυτά που αφορούν στην έκρηξη που προκλήθηκε με την σύγκρουση των τρένων.

Στο μεταξύ, ράγισαν καρδιές στην Καλαμπάκα, από τα μηνύματα των γονιών των δίδυμων κοριτσιών που επέβαιναν στο τρένο, ενώ βαρύ ήταν το κλίμα στις επιμνημόσυνες δεήσεις για τα 57 θύματα, που τελέστηκαν στο Φανάρι και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που θρηνεί 11 νεκρούς φοιτητές. 

Οι συμπατριώτες της οικογένειας, συμμετείχαν στο πένθος, κρατώντας μαύρα, άσπρα και κόκκινα μπαλόνια, φωτογραφίες, κεριά και χαρτιά με τα ονόματα των νέων που χάθηκαν.

Η πρόεδρος του συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου, που δεν πρόλαβε να γιορτάσει τα εικοστά γενέθλια της, δημοσίευσε μία φωτογραφία της κόρης της, γράφοντας «Για πού το`βαλες καρδιά μου…».

Αύριο Παρασκευή, πιθανότατα, θα εκδικαστεί η πρώτη αγωγή αποζημίωσης συγγενών θύματος των Τεμπών.

Δικογραφία 1.000 σελίδων στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη – Λείπουν οι απολογίες κατηγορουμένων

Στη διάθεση των μελών της εξεταστικής βρίσκεται η ποινική δικογραφία για τα Τέμπη, η οποία διαβιβάστηκε την Τετάρτη στη Βουλή από την Εισαγγελία Λάρισας, αποτελείται από περίπου 1.000 σελίδες και περιλαμβάνει:

  • Μηνυτήριες αναφορές
  • Εκθέσεις από εξέταση μαρτύρων & πορίσματα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
  • Πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών 
  • Πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων 

Ο εφέτης ανακριτής απέστειλε στη Βουλή- προκειμένου να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα – τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής πλην των απολογιών, καθώς η ανάκριση είναι σε εξέλιξη και ο κύκλος των κατηγορουμένων παραμένει ανοιχτός.

Για λόγους μυστικότητας της ανάκρισης δεν συμπεριελήφθησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων ώστε να μην τεθεί θέμα ακυρότητας της διαδικασίας από τυχόν δημοσιοποίησή τους. Και αυτό γιατί υπολείπονται οι απολογίες κι άλλων κατηγορουμένων αλλά ενδεχομένως και νέες διώξεις. Δεν επιτρέπεται να γνωρίζει κανείς το περιεχόμενο μίας μυστικής έρευνας εκτός αν καταστεί κατηγορούμενος.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, στη Βουλή, τα κόμματα λαμβάνουν γνώση της δικογραφίας σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς να μπορούν δηλ να βγάλουν φωτοαντίγραφα του ανακριτικού υλικού. 

Πολιτική αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών

Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, στον απόηχο της μαύρης επετείου. 

«Να χυθεί άπλετο φως», είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να υπογραμμίζει πως κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας και των ευθυνών. «Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν αυτές πρέπει να αποδοθούν, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αστερίσκους» είπε ο ίδιος.

Στη βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών από τον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, με τους βουλευτές να έχουν πλέον πρόσβαση στις 1.090 σελίδες στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • 1.090 σελίδες
  • μηνυτήριες αναφορές
  • καταθέσεις
  • πορίσματα εμπειρογνωμόνων

«Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμο η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί» αναφέρει το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμο η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί.

«Από τη δικογραφία προκύπτει η ανάγκη κλήτευσης των ουσιαστικών μαρτύρων διότι προκύπτει ότι ο κ. Καραμανλής ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων» επισήμανε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

«Ελλιπέστατη η δικογραφία. Επιλεκτικά έχουν σταλει στοιχεία. Εισφέρει ελαχιστα στην εξεταστική. Δεν μπορούν να βγουν πορίσματα χωρίς κρίσιμους μάρτυρες, η πλειοψηφία θα επιμεινει;» ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

«Ζητήσαμε να συγκληθεί πάλι η εξεταστική επιτροπή για να δούμε τα νέα δεδομένα. Το πώς θα μελετηθεί η δικογραφία» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για πρωτοφανή τυμβωρυχία από την πλευρά της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

«Ντράπηκα όταν είδα μια τόσο ακριβή γραφιστική δουλειά, ένα πανό, λες και κάνουν καμπάνια πάνω στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων. Αυτά τα πράγματα τα οποία είδαμε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα πράγματα είναι χυδαία, αν τα δει κανείς σε αντιπαράθεση με τις χαρούμενες σέλφι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε δήθεν τεθλιμμένος για μια τέτοια πρωτοφανή τραγωδία και πήγαινε και έβγαζε χαρούμενος σέλφι. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα να συμβαίνουν» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η δυνατότητα λειτουργικής ανεξαρτησίας του βουλευτή ή να χρησιμοποιείται για συγκάλυψη ευθυνών χρειάζονται συναινέσεις για να αλλάξει πρέπει να το δούμε» είπε σχετικά η Δώρα Αυγέρη.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, με τον πρόεδρο του κόμματος να τονίζει σχετικά: «Και έγκλημα είναι και εγκληματίες υπάρχουν. Ντροπή δεν υπάρχει. Αν υπήρχε ντροπή έπρεπε μόλις έστειλε το πόρισμα ο ευρωπαίος Εισαγγελέας για τις ευθύνες έπρεπε να είχε γίνει προανακριτική επιτροπή όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ».

«Θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πολιτικές επιλογές. Θα πρέπει να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι ήταν Υπουργοί Μεταφορών» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σάλος για στο σβήσιμο των ονομάτων

Αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός οτι λίγες μόλις ώρες μετά το τέλος των χθεσινών συλλαλητηρίων, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έσβησαν τα ονόματα των 57 θυμάτων, τα οποία έγραψαν οι συγγενείς τους μπροστά από τη Βουλή.

«Ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου» επισημαίνουν πηγές του Φρουραρχείου της Βουλής.

«Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, δεν έπρεπε να σβήσουν για να θυμίζουν ότι τα ονόματα δεν είναι βατήρας πολιτικής ανέλιξης, αλλά ψυχές που ζητούν δικαιοσύνη» είπε σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας.

«Και αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δε θα σβήσει τις 1,5 εκατομμύρια υπογραφές που συγκεντρώθηκαν» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Να εξηγηθεί η σπουδή για το σβήσιμο ονομάτων» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Ούτε 12 ώρες δεν αφήσατε γραμμένα τα ονόματα των παιδιών από τη συγκέντρωση που έγινε χθες ΚΑΤ ο Δούκας έστειλε το Συνεργείο και αυτός πρέπει να απολογηθεί – μην εμπλέκετε τον Φρούραρχο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Τα 57 ονόματα που σβήστηκαν, να ξέρετε ότι θα γράφονται συνέχεια από τους φοιτητές. ΚΑΤ  Αντίθετα δεν μπορεί να σβηστεί η δική σας ντροπή για τη συγκάλυψη» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και οι υπευθυνοι να τιμωρηθούν» είπε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νάτσιος.

«Η σπουδή να σβήσετε ονόματα των 57 από Σύνταγμα συνδυάζεται και με τη σπουδή σας να μπαζώσετε τον τόπο του δυστυχήματος» είπε σχετικά η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου.

Φοιτητές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έγραψαν και πάλι τα ονόματα των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Ελπίδα Κουτσογιάννη, Ειρήνη Βασάλου, Διονύσης Μποτώνης, Μίλτος Σακελλάρης,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος