Τέμπη: Σε ακρόαση τρεις πρώην υπουργοί Μεταφορών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Τι αναμένεται να πει ο Κ. Καραμανλής

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανοίξει – για πρώτη φορά – τα χαρτιά του ο τέως υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. 
Για ακρόαση έχουν κληθεί και οι δύο πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει και αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Σήμερα θα είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή μετά την παραίτησή του και εδώ και πολλές μέρες συγκεντρώνει στοιχεία για να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στην Βουλή.

Με έγγραφα, στοιχεία και συμβάσεις πρόκειται να απαντήσει θεσμικά σε όσα του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και πιο συγκεκριμένα:

  • Τι έγινε με την περίφημη σύμβαση 717
  • Τι πραγματικά συμβαίνει με την τηλεδιοίκηση
  • Τι ισχύει με τη σύμβαση με την Hellenic Train
  • Θα απαντήσει στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (και στα όσα έχει πει που σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα)

Επίσης θα επιχειρηματολογήσει για το ποια κυβέρνηση επένδυσε στο σιδηρόδρομο και ποια όχι και θα εξηγήσει γιατί δεν μίλησε ως τώρα (και να απαντήσει) αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες του.

Η Αντιπολίτευση πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσει τους τόνους, τόσο για την διαδικασία όσο και για την ουσία. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών, πέρα από τον κ. Καραμανλή και οι υφυπουργοί Παπαδόπουλος και Καραγιάννης, ο γ.γ. του υπουργείου κ.Ξιφαράς, αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στην Επιτροπή θα προσέλθουν σήμερα και άλλοι τρεις υπουργοί Μεταφορών, όσοι δηλαδή συνήψαν και διαχειρίστηκαν την σύμβαση 717 από το 2014. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σπίρτζης υπουργός Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπουργός 2013-5, καθώς και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει και αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν 19 βουλευτές και έχουν τη σημασία τους κάποιες αλλαγές στη σύνθεση των μελών της. Με απόφαση της ΚΟ ΝΔ αντικαταστάθηκε ο Κώστας Τζαβάρας από τον Δημήτρη Καιρίδη, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχουν ο Παύλος Πολάκης, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Σπύρος Λάππας.

Στη θέση τους θα βρίσκονται ο Γιάννης Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Διαφάνειας, και οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης, υπεύθυνοι του τομέα Μεταφορών και ομάδα κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των Τεμπών.

Από το ΚΚΕ στη θέση του Μανώλη Συντυχάκη ορίσθηκε ο Χρήστος Κατσώτης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναμένεται να τεθούν διαδικαστικά θέματα σχετικά με τον τρόπο οργάνωση της ακρόασης του τέως, των πρώην και νυν Υπουργών, τις κλήσεις και άλλων προσώπων για το ίδιο θέμα και της συνέχισης εξέτασης του θέματος.

 O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προσωπικά για την εύρεση λύσης και χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένες τις αντιδράσεις του κόσμου. Για αλαζονεία και αμετροέπεια εγκαλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, πυρ ομαδόν και από τα άλλα κόμματα. Απόδοση δικαιοσύνης σε κάθε βαθμίδα ευθύνης ζητούν από την πλευρά τους οι συγγενείς των 57 θυμάτων, αλλά και όσοι επέζησαν από την κόλαση της 28ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος