Ταξίδια στα νησιά και λειτουργία της εστίασης με πιστοποιητικά

Αυστηρό έλεγχο στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων -κυρίως προς τα νησιά-, αποφάσισε η κυβέρνηση, ώστε να συγκρατηθεί τυχόν επέλαση της νέας μετάλλαξης Δέλτα. θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid ή PCR test, ενώ δεκτά θα γίνονται τα self test, μόνο για τα παιδιά από 12-17 ετών. Οι περιορισμοί, τουλάχιστον αρχικά, δεν θα αφορούν τα ηπειρωτικά της χώρας καθώς οι υποδομές υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο επαρκείς. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την Δευτέρα.

Από την Δευτέρα 5 Ιουλίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να σαλπάρουν για τα νησιά της χώρας μόνο με αρνητικό rapid ή μοριακό. Ανήλικοι από 12-17 ετών, μετακινούνται με οποιουδήποτε τύπου τεστ συμπεριλαμβανομένου και του self-test.

Η Γαρυφαλιά Νέγκα, πράκτορας ταξιδιωτικού γραφείου, δηλώνει: «αρκετοί δήλωναν ψευδή στοιχεία για να μπορέσουν να ταξιδέψουν τώρα θα είναι πιο ασφαλές».

Για τους πλήρως εμβολιασμένους και για όσους έχουν νοσήσει αρκεί η επίδειξη του Green Pass δηλαδή του ψηφιακού πιστοποιητικού ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα αλλά και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Με εβδομαδιαίο self test θα μετακινούνται επίσης οι επιβάτες μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Ασφαλείας είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες είπε ο Νίκος Χαρδιαλιάς αναφερόμενος σε επικρίσεις για τα μέτρα σε μετακινήσεις και εστίαση: «Είναι χρέος της πολιτείας να μεριμνά έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Είναι μια συμπληρωματική στρατηγική με συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού ώστε να επιτύχουμε το συντομότερο το τείχος ανοσίας».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε: «για να αποφύγουμε τη μετάλλαξη δέλτα εξαρτάται από τον εμβολιασμό και από την συμπεριφορά του καθενός. Αύξηση οφείλεται στη χαλάρωση και στη μετάλλαξη Δ».

Στόχος είναι να περιοριστεί το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μετακινήσεων καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με τους ανεμβολίαστους χτυπάει στους ειδικούς το καμπανάκι κινδύνου.

Οριζόντια μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων δεν πρόκειται να ξανα-εφαρμοστούν διαμηνύει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως στο εξής τα όποια περιοριστικά μέτρα θα έχουν χαρακτήρα τοπικό, θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους ενώ ΔΕΝ θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.

Η μετάλλαξη Δ

Ταχύτατη είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δ, 25 νέα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος καταγράφηκαν στη χώρα μας από τις 16 ως τις 21 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η διείσδυση στελέχους Δ αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες».

Ο ιός αλλάζει πρόσωπο και προτιμά όλο και πιο νέους σε ηλικία, 6 στα 10 νέα κρούσματα είναι από 18-24 ετών. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση στις νέες διαγνώσεις κατά 5% και ο μέσος όρος ηλικίας του κρούσματος μειώθηκε κατά 5 ολόκληρα χρόνια και είναι πλέον στα 27 έτη.

Στην αξία του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τη Δράμα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους της πόλης. «Να εμβολιαστείτε όλοι. Να μη φοβάστε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία, πρέπει να πείσουμε όσους είναι δύσπιστοι, όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Εκεί έχουμε στρέψει την προσπάθεια μας», επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Δεν θα υπάρξουν ξανά περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Σε ανάρτησή του στο στο Fb παρέθεσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών: «Από τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Καλούμε όλους τους πολίτες να αγνοήσουν την ακατανόητη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να διχάζει ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Τους καλούμε να εμβολιαστούν όχι υπό τους ανόητους εκβιασμούς ούτε για τα εξίσου ανόητα κίνητρα, αλλά γιατί το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η ίδια τους η ζωή».

«Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά σόου», σχολιάζει η Φώφη Γεννηματά.

Το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν εξασφαλίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με δήθεν “ανταλλάγματα”. Είναι ευθύνη του κράτους η ουσιαστική ενημέρωση του λαού».

«Κρύβετε τις παρενέργειες από τα εμβόλια», δηλώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Να πείσουμε τους νέους να εμβολιαστούν», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ελαφρά αύξηση κρουσμάτων σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 41.387 τεστ, 761 νέα κρούσματα, 189 διασωληνωμένους, 4 θανάτους.

Το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δ, σύμφωνα με ερευνητές, σε σχέση με το Astra Zeneca. Όπως δημοσιεύεται στο Lancet,

Το 95% όσων εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις Pfizer είχαν αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δ.

Στον αντίποδα, όσοι εμβολιάστηκαν με Astra Zeneca, το 62% είχε αντισώματα έναντι της Δ.

Η εστίαση

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης και της ψυχαγωγίας δόθηκαν από την κυβέρνηση

Διαχωρισμός επιχειρήσεων
Επιλογή επιχειρηματιών, με δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ
Αμιγής ή μεικτός χώρος
Δυνατότητα διπλής λειτουργίας (μικτή εξωτερικά, αμιγής εσωτερικά)
Δυνατότητα αλλαγής επιλογής άπαξ

Οι έλεγχοι στην είσοδο
Με χρήση ψηφιακή εφαρμογής (για έλεγχο πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού)
Δωρεάν διαθέσιμη μέσω του gov.gr

Eπιβολή κυρώσεων
Πρόστιμα επιχειρήσεις
Πρόστιμα και σε πελάτες (εφαρμογή και για τουρίστες)

Εργαζόμενοι εστίασης
Υποχρεωτική χρήση μάσκας, γαντιών και τεστ
Ειδική σήμανση για επιχειρήσεις με εμβολιασμένο προσωπικό

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Θάνος Τσίρος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος