Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα είπε ο Πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια

Το νησί της Αστυπάλαιας επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη, 2 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δει από κοντά το επενδυτικό πρόγραμμα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, που στόχο έχει να μετατρέψει το νησί σε ενεργειακά αυτόνομο προορισμό. Θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που θα αρχίσει στις 17:30 και θα μεταδοθεί απευθείας από το ertnews.gr

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο νησί όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας.

O πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr Herbert Diess, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε την παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρήθηκε ένα ασθενοφόρο. Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Diess είχαν συζήτηση με κατοίκους για τα οφέλη από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τους πολίτες και το περιβάλλον και ειδικά για την Αστυπάλαια που γίνεται ένα πρότυπο νησί «πράσινης» ανάπτυξης.

Στο διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός με τον CEO της Volkswagen για το project που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια σε πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας, ανέφερε πως “είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα”. Για το πρωτοποριακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που “τρέχει” στην Αστυπάλαια, ανέφερε χαρακτηριστικά “Καθώς περπατούσα στο νησί είδα την πρώτη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους παλιούς ανεμόμυλους. Και τώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό. Και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ”.

Από την πλευρά του ο CEO του ομίλου της Volkswagen, δρ. Herbert Diess εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιλογή της Αστυπάλαιας για το project. Είπε χαρακτηριστικά “Eίχαμε την ευκαιρία να δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις γεννήτριες diesel. Ήδη ενημερωθήκαμε για το project και τις αλλαγές που θα φέρει. Θυμάμαι πως όταν πρωτογνωριστήκαμε, στα τέλη του 2019, δεν ήμασταν σίγουροι τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε, Δεν γνωρίζαμε ποιο νησί έπρεπε να επιλέξουμε. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση. Και για εμάς επρόκειτο για ένα project που έπρεπε να κατανοήσουμε, ίσως να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά έγινε σπουδαία δουλειά -παρά την πανδημία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος”.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action», στη διάρκεια της οποίας αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Το νησί επιλέχθηκε από την γερμανική εταιρεία μετά από εξέταση πολλών υποψήφιων τοποθεσιών. Σημειώνεται ότι το project της αυτοκινητοβιομηχανίας βασίζεται κυρίως στην αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά και στην αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον CEO της Volkswagen Dr. Herbert Diess, η ιδέα του project ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και κρίθηκε εξαρχής ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι μέσα σε 2-3 χρόνια αντί για μία ή δύο δεκαετίες που θα χρειάζονταν σε διαφορετική περίπτωση.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συμφωνία που υπεγράφη το περασμένο φθινόπωρο, η συνολική επένδυση είναι της τάξης των περίπου 20 εκατ. με τα πρώτα 3 να καταβάλλονται από τον γερμανικό όμιλο άμεσα για το δίκτυο φόρτισης και άλλα 7 σε δεύτερο χρόνο για την αυτόνομη οδήγηση. Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία θα διαθέτει αυτοκίνητά της αλλά και ποδήλατα και σκούτερ με μηδενικό κέρδος σε κατοίκους και φορείς του νησιού, οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα απολαμβάνουν τα φορολογικά και άλλα κίνητρα της κυβέρνησης.

Περίπου 10 εκατ. επιπλέον θα χρειαστούν για να κατασκευαστούν τα έργα πρώτης φάσης ηλεκτροπαραγωγής χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα. Ο ανάδοχος που θα αναλάβει έπειτα από διαγωνισμό το έργο θα κληθεί να το χρηματοδοτήσει με ίδια και δανειακά κεφάλαια, αλλά και με τις χρηματοδοτήσεις και τα κίνητρα που παρέχονται από την πολιτεία.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο περιοδείας του στη Χώρα της Αστυπάλαιας αφού άκουσε από τον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων Δημήτρη Πετρίδενα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις σημείωσε πως έχουν γίνει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις προσθέτοντας ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα -όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος