Τα μυστικά της κατάσβεσης μιας δασικής πυρκαγιάς — Τι αποκαλύπτει ο περιβαλλοντολόγος Μ. Αθανασίου (video)

Πόσο εύκολη είναι η κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς; Ο Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, Περιβαλλοντολόγος και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους στη χώρα.

«Πρέπει να δώσουμε σημασία στα χαρακτηριστικά του φαινομένου που μας απειλεί… Όταν μια φωτιά ξεσπάσει, δεν την αντιληφθούμε σύντομα και μεγαλώσει γρήγορα, πριν την καταστείλουμε στα αρχικά της στάδια, θα είναι μια πυρκαγιά που θα έχει μεγάλα μήκη φλόγας. Δεν θα έχει μεγάλα μήκη φλόγας αν η ανάλυση των χαρακτηριστικών από το αντιπυρικό σχέδιο μας δείξει τις περιοχές στις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε τη βλάστηση. Και αν δεν έχει μεγάλα μήκη φλόγας τότε και ο πυροσβέστης, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, μπορεί να την καταστείλει», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

«Μιλάμε για κάτι που θα συνδυάζει τα επιστημονικά εργαλεία, με τις όποιες αδυναμίες τους, με τις ανάγκες των ανθρώπων της πράξης», επισημαίνοντας τη σημασία εκπόνησης αντιπυρικών σχεδίων από το χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ειδικό στις δασικές πυρκαγιές, η φωτιά στα Βίλια καίει τόσες ημέρες εξαιτίας της κατάστασης της καύσιμης ύλης, μετά τους παρατεταμένους καύσωνες και όπως τόνισε «έχουμε πολλούς άξιους ανθρώπους στο πυροσβεστικό σώμα. Θα πολλαπλασιαστούν τα οφέλη στη κοινωνία, θα πιάσει περισσότερο έργο ο κόπος τους αν βάλλουμε και λίγη πνευματική προσπάθεια σε αυτό το ζήτημα».

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», πρότεινε ότι «αν αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του αγροδασικού τοπίου και ενημερώσουμε σχετικά τους ντόπιους πληθυσμούς, θα πάμε σε μια κατάσταση όπου κατά τις δύσκολες αντιπυρικές περιόδους, όταν ο μηχανισμός δεν προλαβαίνει να φτάσει παντού, η κοινωνία θα ξέρει πώς να αυτοπροστατευτεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος