Τα μέτρα για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού – Τι θα ισχύσει για ανεμβολίαστους, τα ταξίδια στα νησιά και στην εστίαση

Με γνώμονα το κράτος δικαίου στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, για όλους τους πολίτες και σεβόμενη το δικαίωμα στην επιλογή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με στελέχη της, προχώρησε σε νέες ρυθμίσεις για τις μετακινήσεις, κυρίως στη νησιωτική χώρα, προκειμένου να ετοιμάσει την άμυνα σε ενδεχόμενη επέλαση  και της νέας μετάλλαξης Δέλτα.

Έτσι από Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι εμβολιασμένοι θα έχουν κάποιες διευκολύνσεις ενώ η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων θα υπόκειται σε αυστηρότερα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτω από την όποια δική μας διστακτικότητα να κινδυνεύουν άλλες ζωές, συνοψίζοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται το σκεπτικό των νέων μέτρων.

Τα ταξίδια στα νησιά

Από την Δευτέρα 5 Ιουλίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν για τα νησιά της χώρας μόνο με αρνητικό rapid ή μοριακό. Ανήλικοι από 12-17 ετών, μετακινούνται με οποιουδήποτε τύπου τεστ συμπεριλαμβανομένου και του self-test.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδέψουν με Green Pass (14 ημερών από την τελευταία δόση) και επίσης όσοι νόσησαν με το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Οι ανήλικοι ως 12 ετών θα ταξιδεύουν χωρίς πιστοποιητικά.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπόλοιπους.

Οι χερσαίες μετακινήσεις

Για τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στους προσανατολισμούς της κυβέρνησης είναι η αποφυγή οριζόντιων μέτρων προστασίας για τους ανεμβολίαστους καθώς στο εξής τα όποια περιοριστικά μέτρα θα έχουν χαρακτήρα τοπικό, θα αφορούν αποκλειστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ δεν θα συνοδεύονται, όπως όλα δείχνουν, από οικονομική στήριξη.

Η λειτουργία της εστίασης

Διαχωρισμός επιχειρήσεων

Επιλογή επιχειρηματιών, με δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ

Αμιγής ή μεικτός χώρος

Δυνατότητα διπλής λειτουργίας (μικτή εξωτερικά, αμιγής εσωτερικά)

Δυνατότητα αλλαγής επιλογής άπαξ

Οι έλεγχοι στην είσοδο

Με χρήση ψηφιακή εφαρμογής (για έλεγχο πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού)

Δωρεάν διαθέσιμη μέσω του gov.gr

Eπιβολή κυρώσεων

Πρόστιμα επιχειρήσεις

Πρόστιμα και σε πελάτες (εφαρμογή και για τουρίστες)

Εργαζόμενοι εστίασης

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, γαντιών και τεστ

Ειδική σήμανση για επιχειρήσεις με εμβολιασμένο προσωπικό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος