Τα Κούλουμα των Ελλήνων: Ευφάνταστοι χαρταετοί, σαρακοστιανά και γλέντια

Σύνοψη
  • Ο ηλιόλουστος αττικός ουρανός πλημμύρισε με χρώματα
  • Ο Πεντάλοφος Κοζάνης είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδος, που την Καθαρά Δευτέρα, αντί για χαρταετό, πετούν αερόστατα.

Με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική και χορό γιορτάστηκαν τα Κούλουμα σε όλη την χώρα. Από το πρωί, ο κόσμος έτρεξε στο φούρνο για την λαγάνα, ενώ πολλοί δήμοι διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων με μεγάλα υπαίθρια γλέντια. Γεμάτα ήταν τα τσιπουράδικα και οι ψαροταβέρνες.

Ο ηλιόλουστος αττικός ουρανός πλημμύρισε με χρώματα. Δεκάδες πολίτες ανέβηκαν στο λόφο του Φιλοπάππου για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρα, με σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική και χορό.

Μια παρέα έγιναν οι Αθηναίοι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έστησαν χορό. Πέταξαν και αετό…

Στο Περιστέρι κέρασαν τη μεγαλύτερη λαγάνα, μήκους 4 μέτρων και πλάτους.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε την Καισαριανή, από όπου έστειλε το δικό του μήνυμα. «Χρόνια πολλά, καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στον αγώνα και την πάλη μας για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων, λαϊκών, καθημερινών αναγκών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

Ο Πεντάλοφος Κοζάνης είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδος, που την Καθαρά Δευτέρα, αντί για χαρταετό, πετούν αερόστατα.

Παραδοσιακό γλέντι με βασικό σαρακοστιανό έδεσμα τα μύδια από τον κόλπο της Καλλονής Λέσβου, ετοίμασε η δημοτική κοινότητα και οι σύλλογοι της περιοχής για ντόπιους και τουρίστες. 

Παραδοσιακά κούλουμα και στη Νέα Κίο. Εθελοντικά, γυναίκες από συλλόγους ετοίμασαν φασολάδα, λαγάνες και όλα τα παραδοσιακά εδέσματα.

Στη καταπράσινη μεσσηνιακή εξοχή γιόρτασαν την Καθαρή Δευτέρα οι κάτοικοι των Δολών Μεσσηνίας. Με επίκεντρο τα παιδιά, αναβίωσαν τοπικά έθιμα και προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα από συλλόγους της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος