Τα «καρφιά» Τσαβούσογλου και το «τείχος» της Μπέρμποκ – Η απάντηση της Αθήνας

Array

Σημαντική στήριξη στη χώρα μας παρείχαν Γερμανία και Γαλλία για το μείζον ζήτημα των τουρκικών απειλών. Σε μία περίπτωση μάλιστα υπήρξε έντονη αντίδραση για την προκλητικότητα της γείτονος μπροστά σε διεθνές ακροατήριο σε τουρκικό έδαφος.

Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε για τα σύνορα της ΕΕ“, διαμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της στην Κωνσταντινούπολη.

Η κα Μπέρμποκ πρόσθεσε πως “δεν έχουμε εσωτερικά σύνορα, έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα. Αυτά τα σύνορα της ΕΕ είναι σημαντικά. Δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με κλιμάκωση της έντασης“. Είχαν προηγηθεί οι κατηγορίες του κ. Τσαβούσογλου εναντίον της Γερμανίας για μεροληπτική στάση και κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας για προπαγάνδα.

Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου“, είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου. “Δεν πρέπει να αποδέχεστε την προπαγάνδα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρέπει να ακούσετε και τις δύο πλευρές. Η Γερμανία είχε μια ουδέτερη στάση ως μεσολαβητής σχετικά με τις διαφορές μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και ελληνοκυπριακής διοίκησης, αλλά έχει χάσει την αμεροληψία της” πρόσθεσε.

Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φιλοξενήθηκε από τον πρόεδρο μας. Αλλά η (ελληνική) προπαγάνδα συνεχίζεται. Αποδέχεστε την προπαγάνδα της Ελλάδας, υπερασπίζετε την ελληνική προπαγάνδα και έτσι η Ελλάδα προβάλλει τον εαυτό της ως θύμα” κατέληξε.

Στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι “το να αφήσεις τους πρόσφυγες από τις απωθήσεις της Ελλάδας να πεθάνουν δεν σημαίνει προστασία των συνόρων της ΕΕ. Το να κλείνεις τα μάτια δεν είναι ανθρώπινο. Υπάρχουν κοινές αξίες“. Επίσης έκανε λόγο για “αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται εδώ και 14 χρόνια” και σημείωσε ότι τα δικαιώματα των τουρκικών μειονοτήτων δεν προστατεύονται.

Νωρίτερα, κατά τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, η Αναλένα Μπέρμποκ είχε επισημάνει ότι “τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό“. Οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Δένδιας από πλευράς του έθεσε και το θέμα των εξαγωγών γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. “Το παράδειγμα του αναθεωρητισμού δε μπορεί να πετύχει… Και, όταν μιλάω στην ελληνική κοινωνία, λέω ότι, εάν το παράδειγμα του αναθεωρητισμού πετύχει, η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα” δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Στο μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της, έστειλε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο Παρίσι.

Η Γαλλία, όπως άλλωστε το έχει εκφράσει πολλές φορές, και μάλιστα δια στόματος του Γάλλου προέδρου τον Μάιο, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα της Ελλάδας και είναι απολύτως αλληλέγγυα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας επιβουλής της ελληνικής κυριαρχίας. Παρακολουθούμε την κατάσταση και πραγματικά μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς” τόνισε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ταξίδι δύσκολων ισορροπιών για τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, με τη νέα γερμανική κυβέρνηση δεν έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με την Τουρκία, εκτός ίσως μιας μεγαλύτερης ευαισθησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πλαίσιο αυτό είναι καλοδεχούμενες οι  καθαρές δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ που αποδοκίμασε την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά.

Η αλληλεγγύη βεβαίως που προσφέρει η κ. Μπερμποκ θα πρέπει να πάρει και συγκεκριμένο περιεχόμενο που μέχρι τώρα τουλάχιστον στις συζητήσεις που έχουν γίνει και στο παρελθόν στο πλαίσιο της Ε.Ε. για αποφασιστική στάση έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού  δεν έχει φανεί” σχολίασε ακόμα μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος