Τ. Χατζηβασιλείου – Κ. Υφαντής αναλύουν την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα (video)

Δύο ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία, ο Tάσος Χατζηβασιλείου, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ανέλυσαν στην ΕΡΤ τη σκοπιμότητα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και το τι μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από αυτή.

«Από τη χθεσινή επίσκεψη δεν αμβλύνθηκαν οι διαφορές, δεν διορθώθηκαν τα προβλήματα, όμως διεφάνη η κοινή βούληση των δυο πλευρών για αποκλιμάκωση, για σταδιακή εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων. Και αυτό που είναι σημαντικό ότι αυτή η αποκλιμάκωση αποτελεί –για την ώρα- και μια συνειδητή απόφαση της Τουρκίας. Η θετική ατζέντα γύρω από την οποία αναλώθηκε η συζήτηση αφορά ζητήματα χαμηλής πολιτικής, δηλαδή πανδημία, τουρισμό, οικονομία, εμπόριο. Ζητήματα στα οποία θα μπορούσαμε πιο εύκολα να βρούμε κοινό βηματισμό μήπως και διευκολυνθεί η κουβέντα στα ζητήματα υψηλής πολιτικής», δήλωσε στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο Τάσος Χατζηβασιλείου, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων ΝΔ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου «τα προβλήματα είναι εδώ. Δεν άλλαξε τίποτα. Θέλουμε όμως να αναζητήσουμε ένα κοινό βήμα στα απλά θέματα. Αναφορικά με τη προσεχή συνάντηση Μητσοτακη – Ερντογάν και στα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στις συνομιλίες ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ ανέφερε: «Η Ελλάδα και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σταθερά οπαδός των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Καλύτερα να συνομιλούμε παρά να αφήνουμε το κλίμα έντασης να δημιουργεί νέα προβλήματα. Έτσι η συνάντηση των δύο αντρών αποσκοπεί στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπολεί τα δικαιώματά της, όμως προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να εδραιωθεί η συνεννόηση ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα στην κουβέντα της μοναδικής μας διαφοράς που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Κάθε ήρεμη περίοδος είναι μια κερδισμένη περίοδος».

Η αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, παρομοίασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με καρδιογράφημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιες φορές οι χτύποι είναι πολύ υψηλοί και τότε έχουμε κρίσεις, με το φάσμα της σύγκρουσης. Μετά γίνεται μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Κυρίως η θέση της Τουρκίας η οποία θέλει μια διαπραγμάτευση χωρίς καμία προϋπόθεση και κανένα πλαίσιο αναφοράς στο Διεθνές Δίκαιο λειτουργεί υπονομευτικά για όλη αυτή τη διαδικασία. Πάντως, ο πολιτικός στόχος της Ελλάδας, πάνω από μισό αιώνα, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Είναι ένας έντιμος συμβιβασμός που έχει όμως πολύ συγκεκριμένα σημεία αναφοράς: Το Διεθνές Δίκαιο, τη διεθνή δικαιοσύνη και την προσφυγή σε αυτήν και την αποκήρυξη της βίας. Πόσο εύκολο είναι να συζητήσεις και να διαπραγματευτείς όταν υπάρχει το casus belli (αφορμή πολέμου) όλοι το αντιλαμβάνονται», τόνισε ο κ. Υφαντής.

Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις των Τούρκων για έναρξη συνομιλιών ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο είπε ότι είναι σαφές ότι μετά την εκλογή Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, η Τουρκία έριξε – έστω και προσχηματικά- γέφυρες. «Πέρα από το προσχηματικό στοιχείο της υπόθεσης, η Τουρκία όσο νιώθει ότι ο συσχετισμός ισχύος αλλάζει εις βάρος της τόσο θα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η προσφυγή στη βία δεν θα τις δώσει τίποτα παραπάνω παρά μόνο ζημιές».

Τα επόμενα βήματα: Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

«Τα θέματα είναι εδώ και ετέθησαν και χθες στον κ. Τσαβούσογλου. Το casus belli μας απασχολεί πολύ σοβαρά, το θέμα του προσφυγικού που η Τουρκία πολύ συχνά το εργαλειοποιεί, τα ζητήματα της Θράκης. Είχαμε ένα φάλτσο από την πλευρά του κ. Τσαβούσογλου σε αυτό, αλλά έλαβε την απάντηση που έπρεπε. Όσο πλησιάζουμε λοιπόν στη συνάντηση των δύο αντρών θα πρέπει να αναζητηθεί ένα έδαφος για να εδραιωθεί η συνεννόηση, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Με τον ίδιο, άψογο τρόπο, που διοργανώθηκε η επίσκεψη Τσαβούσογλου θα είναι προετοιμασμένη και η συνάντηση των δύο αντρών», επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου αναφερόμενος στην προσεχή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος