Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, έξι σεισμοί σε μισή ώρα – Tα σημεία υψηλής επικινδυνότητας

Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με τους επιστήμονες να εκφράζουν μικρή αισιοδοξία για την πορεία του φαινομένου. Η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε αργά χθες το βράδυ, ήταν της τάξης των 5,2 Ρίχτερ, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ ενεργός παραμένει ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη, εξαιτίας  των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών του νησιού.

Η σεισμική ακολουθία να παραμένει σταθερά πυκνή, καθώς μπαράζ δονήσεων σημειώθηκε και μέσα στη νύχτα. Oι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα κάνουν λόγο για μια αργή διαδικασία που φαίνεται να εκτονώνει σταδιακά την σεισμική ενέργεια με σεισμούς μεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, στις 5:51 σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα άλλες έξι νέες δονήσεις μεγέθους από 4 έως 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 05:00 και 05:36.

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, έξι σεισμοί σε μισή ώρα – Tα σημεία υψηλής επικινδυνότητας

Άλλες έξι έξι ασθενείς σεισμικές δονήσεις από 4,2 έως 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30. Οι σεισμοί προέρχονται από πολυάριθμα επίκεντρα με εστιακό βάθος από 2 έως 18χλμ  και πλέον έχουν μετατοπιστεί από τη Σαντορίνη προς τη νήσο Άνυδρο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη τη ΕΡΤ στη Σαντορίνη, Λίνα Θεολογίτου, εχθές το βράδυ, λίγα λεπτά μετά τις 9 έγινε τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί από την έναρξη του φαινομένου. Πρόσθεσε ότι «το σημαντικό που συζητάμε συχνά εδώ με τους κατοίκους και είναι ίσως και το πιο αισιόδοξο που συμβαίνει αυτές τις μέρες, είναι ότι έχουν πάρα πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Οπότε πολύ συχνά μέχρι να το αντιληφθείς, μέχρι να καταλάβεις ότι κουνιέσαι έχει ήδη σταματήσει η σεισμική δόνηση».

Στο νησί από την Τετάρτη έχει πάρα πολύ κρύο και πάρα πολύ ισχυρούς βοριάδες εντάσεως ακόμη και 9 μποφόρ, οπότε υπήρξε απαγορευτικό απόπλου και κανένα από τα τρία προγραμματισμένα δρομολόγια δεν έφυγε από τον Πειραιά για τη Σαντορίνη. Σήμερα το Λιμεναρχείο του νησιού ανέφερε ότι το προγραμματισμένο δρομολόγιο που είναι να ξεκινήσει στις 7 και 25 από τον Πειραιά θα γίνει. Η μεγάλη φυγή από τη Σαντορίνη έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε η δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι ελάχιστος ήταν ο κόσμος μέσα στα ταξιδιωτικά γραφεία εχθές. Ακόμα είπε ότι ο κόσμος αρχίζει και κουράζεται κιόλας από αυτή την κατάσταση καθώς «είναι ορισμένοι που στην αρχή δεν είχαν φοβηθεί τόσο, έλεγαν θα περάσει, αλλά έχουν αρχίσει και κουράζονται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Είναι πολλοί που δεν μπορούν να ησυχάσουν ούτε την νύχτα ούτε να κοιμηθούν. Έχουμε κάθε δύο ένα λεπτό, έχουμε μια σεισμική δόνηση. Και φυσικά και όλη αυτή η ανασφάλεια για το αν θα έρθει μεγαλύτερος σεισμός».

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών να είναι ψύχραιμοι, και να συνεργάζονται με τις αρχές.

Με οδηγό την επιστήμη θα αναληφθούν οι δράσεις πολιτικής προστασίας που απαιτούνται για την ασφάλεια των κατοίκων επισήμανε ο πρωθυπουργός. « Νομίζω ότι είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Έχουν μετακινηθεί πολλές δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Αναφερόμενος στους νησιώτες, είπε «καταλαβαίνω και το φόβο του τι σημαίνει είσαι σε μια Σαντορίνη η οποία κουνιέται συνέχεια, να είναι ψύχραιμοι να συνεργάζονται με τις αρχές και η εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου θα είναι καθημερινή».

Κατολισθητικός κίνδυνος
 

Σύμφωνα με τις έρευνες της ομάδας του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα οι συνεχείς δονήσεις σε συνδυασμό με το γεωλογικό προφίλ, την υψηλή επισκεψιμότητα και την έντονη δόμηση στην Σαντορίνη προκύπτει κίνδυνος κατολισθήσεων σε πέντε σημεία της Καλντέρας  που αναπτύσσεται σε έκταση 8Χ11 χιλιομέτρων. Τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι επιρρεπή σε διάβρωση και απαιτούν ειδική διαχείριση και έργα συντήρησης.

«Ο κίνδυνος λοιπόν σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας είναι υψηλός, αλλά και η διακίνδυνεση είναι υψηλή δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες κάθε χρόνο» είπε.

Τα επικίνδυνα σημεία βρίσκονται στον Αθηνιό, στον Παλιό Λιμένα, στην παραλία Αμμούδι, την Αρμένη και τη Θηρασιά.

Ειδικότερα:

Ένα από τα σημεία που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας είναι το λιμάνι Αθηνιού – Φήρα. Ο τόπος αυτός δέχεται πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται κάποια έργα μείωσης κινδύνου αλλά χρειάζονται δράσεις μείωσης της έκθεσης των επισκεπτών.

Τον Παλιό Λιμένα επισκέπτονται 2 εκατομμύρια επισκέπτες στον χρόνο και χρησιμοποιούν τελεφερίκ σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Στην εν λόγω περιοχή μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων, σημαντικό ρόλο παίζει η μεγάλη κλίση στο έδαφος.

Άλλη μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας είναι η Αρμένη, κάτω από την Οία. Ήδη καταγράφονται έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καθώς υπάρχουν στην περιοχή μεγάλες κλίσεις.

Κάτω από την Οία υπάρχει και το Αμμούδι, το οποίο επίσης θεωρείται περιοχή υψηλού κατολισθητικού κινδύνου, επειδή καταγράφεται άναρχη οικιστική ανάπτυξη.

Τέλος, στη Θηρασιά είχε προηγηθεί κατολίσθηση τον Απρίλιο του 2024 αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί έργα για την προστασία κατοικών και επισκεπτών.

Για τις περιοχές αυτές προτείνονται ειδικές δράσεις και τεχνικά έργα: «γίνεται προσπάθεια στα μέτρα του δυνατού επιχειρησιακά η ελληνική πολιτεία να δείξει ότι είναι εκεί ότι στηρίζει και αντιλαμβάνεται και αυτή την κρίση» είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, τρία ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια και 25 ανενεργά υπάρχουν στο θαλάσσιο χώρο γύρω από τη Σαντορίνη και όλα παρακολουθούνται συστηματικά με υποθαλάσσιου σεισμογράφους  από πολυπληθή ωκεανογραφική επιστημονική ομάδα.

Τα καλά νέα είναι πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ξυπνήσει το ηφαίστειο Κολούμπο  με βάση τα δεδομένα των μετρήσεων ενώ βρίσκονται μακριά και από το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε το 1956 τον μεγάλο σεισμό. «Βλέπετε ότι τα επίκεντρα τα σημερινά είναι πολύ μακρύτερα από τα επίκεντρα του 1956. Βλέπετε λοιπόν πάλι ότι όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή ΒΑ του Κολούμπο δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται στην περιοχή του ρήγματος της Αμοργού» υπογράμμισε η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού.

Διαβάστε επίσης Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής στην ΕΡΤ: Ακόμα δεν φτάσαμε στον κύριο σεισμό – Σωστή η προσοχή των Αρχών

Χθες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.grη οποία αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ασφαλείς χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών περιοχών.

Η ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου θα γίνεται καθημερινά μέσω της πολιτικής προστασίας.

Αποστολή – Σαντορίνη Λίνα Θεολογίτου, Ρεπορτάζ Χριστοφιλίδου Κατερίνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος