Συνέδριο East Med & Southeast Europe – Βράιλας: Η Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή ειρήνης και συνεργασίας

Array

«Η Μεσόγειος πρέπει να είναι μία περιοχή ειρήνης και συνεργασίας» τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας, μιλώντας στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, το οποίο διοργανώνει το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες. «Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να προωθήσουμε τη σταθερότητα και τις περιφερειακές συνέργειες, να δείξουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να απέχουμε από επιθετικές στάσεις, προβοκάτσιες και ρεβιζιονιστικό λόγο», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί ενισχύοντας τη συνεργασία και υπογράφοντας συμφωνίες με πολλές χώρες της περιοχής που μοιράζονται αυτούς τους στόχους», ενώ επισήμανε ότι το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών διοργανώνει το συνέδριο East Med & Southeast Europe «σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και τις περιοχές της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Βράιλας ανέφερε, επίσης, ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε όλες τις μεταψυχροπολεμικές βεβαιότητες που θεωρούσαμε πολύτιμες» συμπληρώνοντας ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι παρατεταμένες μάχες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η χρήση της ενέργειας και της μετανάστευσης ως όπλου, οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ο υβριδικός πόλεμος, η απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής – όλα αυτά μαζί συνιστούν εξελίξεις που θα ήταν αδιανόητες μέχρι πολύ πρόσφατα».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Η ενεργειακή κρίση και οι επακόλουθες τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών μας, απαιτώντας επείγουσες και κοινές ευρωπαϊκές ενέργειες».

«Σε αυτό το σκηνικό, η Νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου και την αποσταθεροποιητική επιρροή εξωτερικών δυνάμεων» ανέφερε, για να συμπληρώσει: Η Ελλάδα «πάντα υποστήριζε τη διεύρυνση της ΕΕ προς τη ΝΑ Ευρώπη και πρωτοστάτησε στη διαδικασία που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003. Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίσαμε θερμά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί παράγοντας σταθερότητας του λαού της χώρας μπορεί να αδράξει την ευκαιρία».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ τόνισε ότι μετά τον τερματισμό του Μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας, η Ελλάδα «γίνεται γρήγορα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ένας κόμβος ενέργειας και υποδομών».

Τέλος, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή των συλλογικών προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας – όπως αποδεικνύεται από τις πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική ανάκαμψη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιο πρόσφατα για την ενέργεια, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίθηκαν, μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων της Επιτροπής και των εταίρων μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος