Χαλάρωση lockdown: Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι (video)

Θετικά εισηγούνται οι εμπειρογνώμονες για το άνοιγμα των σχολών οδήγησης, με υποχρεωτικά self tests για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα θλιβερά ρεκόρ που καταγράφονται σε όλα τα κρίσιμα στοιχεία μέτρησης της πανδημίας, δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού. Με βάση αυτή την εικόνα οι λοιμωξιολόγοι βάζουν φρένο στην όποια χαλάρωση των μέτρων λειτουργίας του λιανεμπορίου, ενώ δεν συζήτησαν καν για το άνοιγμα των φροντιστηρίων.

Σημειώνεται ότι το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς όπως έχουν δηλώσει οι ειδικοί είναι πολύ νωρίς ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, γεγονός που οδηγεί τους λοιμωξιολόγους να είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε χαλάρωση μέτρων λειτουργίας του λιανεμπορίου και να συνεχίσουν να λειτουργούν με τους υφιστάμενους περιορισμούς δηλ. με click away και click inside.  Η ολομέλεια της Επιτροπής αποφάσισε να εισηγηθεί αρνητικά για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “από τις έξι”, ο επικεφαλής της Πνευμολογικής κλινικής στον “Ευαγγελισμό” Γιώργος Μπουλμπασάκος τόνισε ότι η εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζεται σε πολύ υψηλό βαθμό, γεγονός που καταδεικνύει ότι αποκλιμάκωση αναμένεται να υπάρξει μετά το Πάσχα. Ο κ. Μπουλμπασάκος εκτίμησε ότι η επιβάρυνση στην Αττική θα συνεχιστεί για ένα μεγάλο διάστημα, ενώ το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί και σε άλλες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Κρήτη όπου εμφανίζει αύξηση το ιικό φορτίο. Ο κ. Μπουλμπασάκος εξέφρασε την αντίθεσή του στο άνοιγμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, λέγοντας πως αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση το σύστημα υγείας πανελλαδικά. Ακόμη και αν οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνουν μετά από self test ή οι ταξιδιώτες είναι εμβολιασμένοι, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε αυτό είναι πολύ μεγάλο ρίσκο καθώς όσοι φύγουν θα συναντήσουν άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κοινωνική τους φούσκα και θα τους υποβάλουν σε δοκιμασία. “Εντυπωσιάζομαι που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν και θέλουν να υποβάλουν σε αυτή τη δοκιμασία άλλους ανθρώπους”, είπε ο κ. Μπουλμπασάκος.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είχε σημειωθεί μια σταδιακή μικρή ύφεση, όμως τα δείγματα της Τρίτης και της Τετάρτης ήταν πολύ αυξημένα κάτι που δείχνει ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξε συνωστισμός και συγχρωτισμός σε κέντρο και παραλιακή, γεγονός που θα επιφέρει νέα διασπορά του ιού, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν μείωση της μεταδοτικότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί για την Αττική για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων, σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης. Πρόσθεσε ότι “το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν έδειξε αρνητική επίδραση στα λύματα, όπως είχε γίνει και τον Δεκέμβριο, όπου είχαμε χαμηλότερο ιικό φορτίο. Η διασπορά ξεκίνησε όταν άρχισαν οι συναντήσεις μέσα στις γιορτές και η επιστροφή στην εργασία μεσα στον Γενάρη που έφερε το τρίτο κύμα της πανδημίας”. Για το Πάσχα, ο κ. Θωμαΐδης πρόσθεσε ότι αυτό που φαίνεται άμεσα στα λύματα και στην επιδημιολογική εικόνα είναι πως υπάρχει διάδοση όταν γίνεται συνωστισμός, συγχρωτισμός και συναντήσεις τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους. Σημείωσε δε ότι ο κόσμος δεν έχει την απαραίτητη ανοσία, και δυστυχώς στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές όπως στην Ξάνθη όπου υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου, είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι μπορούμε να γίνονται ελεύθερα οι μετακινήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αποστόλης Βαλτάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί καθώς πρέπει να εξυπηρετούν καθημερινά τουλάχιστον 150 άτομα για κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού, τα self tests. Σημείωσε ότι υπάρχει γκρίνια από τους φαρμακοποιούς γιατί πηγαίνουν όλοι την τελευταία στιγμή να προμηθευτούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης ενώ είναι πολλοί που εκφράζουν αντιρρήσεις τόσο για τα self tests όσο και για τα εμβόλια. Πολλοί είναι εκείνοι που πηγαίνουν και τις ώρες που έχει εφημερία το εκάστοτε φαρμακείο, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση τους. Ο κ. Βαλτάς υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι πολίτες να προμηθεύονται τα τεστ αυτοδιάγνωσης έγκαιρα, ώστε να μην σημειώνονται ουρές στα φαρμακεία. Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση και πολλοί εκφράζουν φόβους για το εμβόλιο της ΑstraZeneca, με αποτέλεσμα να ζητούν αλλαγή ραντεβού, αλλαγή εμβολίου και να δημιουργείται συνωστισμός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος