Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: Ποια τα στοιχεία στο τραπέζι

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα σε σχεση με τα 4 περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για επανεξέταση των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Πρόκειται για 3 περιστατικά στην Κρήτη και ένα στην Μυτιλήνη. Ένα άλλο περιστατικό με μια 63χρονη πού νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» από την 1η Απριλίου μετά από εμβολιασμό, οι γιατροί αποφάνθηκαν πως δεν σχετίζεται καθώς έπαθε έμφραγμα.

Σύμφωνα με μελέτες από τα εκατομμύρια εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο προκύπτει ότι οι τυχόν επιπλοκές από τη χορήγησή του είναι πολύ σπάνιες για τις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Ειδικότερα, καταγράφεται ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο ανά εκατομμύριο εμβολιασμών έναντι των 5 – 8 επεισοδίων ανά εκατομμύριο σε νεότερες ηλικίες, κάτω των 55 ετών. Το συμπέρασμα των μελετών για την πολύ μεγάλη ασφάλειά του στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι αυτό που απασχολεί την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών.

Την ίδια ώρα, μεγάλη προσέλευση στην πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών για τις ηλικίες 35-39 καταγράφηκε ήδη, καθώς απο τις πρώτες πρωινές ώρες που άνοιξε έχουν κλειστεί ρτπάνω από 60.000 ραντεβού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος