Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις

Με τους επιδημιολογικούς δείκτες επιβαρυμένους, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Δεδομένη θεωρείται η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, καθως τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους, που καταγράφηκαν μέσα στην εβδομάδα, δεν αφήνουν – τουλάχιστον προς το παρον- περιθώρια για χαλάρωση. Στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου με την προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε Δευτέρα rapid test. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι δεν συζητούν για άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, παρά μόνο αυτές που ήδη ισχύουν για μετακίνηση σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής με βεβαίωση του ραντεβού.

Επίσης το θέμα των self τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντοζαμάνης θα ανακοινώσει ότι το συγκεκριμένο τεστ θα καταστεί υποχρεωτικό τουλάχιστον για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Στη σημερινή ενημέρωση θα δοθούν διευκρινίσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τα self τεστ, που αναμένεται από τις αρχές Απριλίου να διατίθενται δωρεάν, για τους πολίτες, στα φαρμακεία.
Υπενθυμίζεται ότι τα 4 τεστ το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ θα είναι απολύτως δωρεάν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το σενάριο για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, με τα επόμενα μέτωπα, αυτά του λιανεμπορίου, των σχολικών βαθμίδων και της εστίασης αναμένεται να εξεταστεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση να έχουν στα χέρια τους τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.

Στο τραπέζι, λοιπόν, βρίσκεται, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας, η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου είτε την 5η, είτε τη 12η Απριλίου. Η μέθοδος του «click away» θα μπορούσε να είναι η αρχή αυτού του κύκλου, ωστόσο δε μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της παρουσίας των καταναλωτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να πουν πότε μπορεί να ανοίξει η κοινωνία και η αγορά, καθώς -όπως επισημαίνουν- πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων, σημειώνοντας ότι ένα ποσοστό 4-5% των νοσηλευομένων θα χρειαστεί να μπουν σε ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε ότι τη μεθεπόμενη θα υπάρξει σταδιακή μείωση. Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο κ. Πλατανησιώτης τόνισε ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί τόσο προχωράμε προς την κανονικότητα, ωστόσο -είπε- είναι πολύ νωρίς για τις αρχές Απριλίου, ίσως τη μεθεπόμενη. Παράλληλα επεσήμανε ότι τίθενται πολλά υγειονομικά και επιδημιολογικά ερωτήματα καθώς ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί ψυχολογικά και χαλαρώνει τα μέτρα. “Ήρθε η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων”, είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στην παραγωγική κοινότητα κατά προτεραιότητα, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του τουρισμού, που θεωρείται η βαριά μας βιομηχανία, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι του κλάδου. “Δεν μπορούμε να μιλάμε για covid-free νησιά, covid-free ξενοδοχεία και να μην έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι”, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στην ΕΡΤ απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς λέγοντας πως είναι παρακινδυνευμένο αφού η πανδημία πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο.

Εν τω μεταξύ, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιών 70 έως 74 ετών.

Οι “27” συμφώνησαν να ενισχύσουν την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τον ρυθμό των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες-μέλη.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος