“Δεν αναμένεται να γίνει σύσταση για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις”, δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “από τις έξι”, ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία είπε ότι εισήγηση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνουν ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την συνεδρίαση της επιτροπής.
Το βαρύ ιικό φορτίο που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις και να κάνει τις εισηγήσεις της για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποτυπωθεί ο οδικός χάρτης εορτασμού του φετινού Πάσχα. Εφόσον, η συνεδρίαση των ειδικών ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα με συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν αποκλείεται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις να πραγματοποιηθούν ακόμα και σήμερα, ενώ αυτό που “κλειδώνει” είναι η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Δύο είναι οι στόχοι του “κόκκινου” στις υπερτοπικές μετακινήσεις. Από τη μία να τεθεί εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Από την άλλη, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα ανοίξουν την οδό της επανεκκίνησης συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, μέχρι το ορόσημο της 14ης Μαΐου.
Ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να φέρει αλλαγές και χαλάρωση στο ωράριο κυκλοφορίας, ενώ μεγάλο στοίχημα είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα. Ειδικότερα το άνοιγμα λιανεμπορίου περίπου στις 5 Μαΐου, η εστίαση με ορίζοντα την 10η Μαΐου. Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να ξεκινήσει και η δια ζώσης εκπαίδευση για τους μαθητές γυμνασίων και δημοτικών. Ημερομηνία ορόσημο η 14η Μαΐου, με την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.
Κλειδί για την ασφαλή μετάβαση στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων θα είναι η αύξηση των ταχυτήτων του εμβολιασμού της κοινότητας, τα τεστ αυτοδιάγνωσης, αλλά και οι καιρικές συνθήκες.
Δ. Παρασκευής: Με self test και μέτρα το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων
Ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι αν και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα υπάρξει αύξηση όπως έδειξαν και τα λύματα.
Για τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι “η Επιτροπή είναι θετική στο άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, με τον τρόπο που άνοιξαν και τα Λύκεια”, καθώς -όπως είπε- “λειτούργησε πολύ καλά τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και τη δήλωση των αποτελεσμάτων”.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το μέτρο των self tests λειτούργησε αποσυμφορητικά για το λιανεμπόριο και δεν υπήρξε επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και τα χαρακτήρισε ως “βαλβίδα ασφαλείας” για το στρες και το άγχος που υπάρχουν στην κοινωνία.
Για το άνοιγμα της εστίασης στις αρχές Μαΐου, ο καθηγητής τόνισε ότι αν γίνει με μέτρα, θα είναι ασφαλής διαδικασία και θα λειτουργήσει ως μέτρο αποσυμπίεσης του στρες των πολιτών. Μας ανησυχούν οι εικόνες συγχρωτισμού, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, όμως δεν αφορά την πλειονότητα των πολιτών και αυτό είναι θετικό, είπε ο κ. Παρασκευής.
Σχετικά με την απόφαση για τις εκκλησίες και τη λειτουργία τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι οποιοδήποτε άνοιγμα και συγχρωτισμός εμπεριέχει κινδύνους, όμως με ευλαβική τήρηση των μέτρων και σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούμε να γιορτάσουμε την Ανάσταση και το Πάσχα.
Όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως θα αναμένει τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά της ενώ πρόσθεσε ότι στη χώρα μας κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη η οποία και εκείνη είναι ιδιαίτερα μολυσματική.
Μ. Παγώνη: Καλύτερα να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρουςΗ πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αλλά και τα πάρτι που γίνονται κάθε βράδυ σε πλατείες. Η κα Παγώνη δήλωσε ότι “βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση, όλοι το γνωρίζουμε, όλοι το ξέρουμε και πρέπει να κάνουμε τις προσπάθειες μας γιατί είναι πολύ υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και να φτάσει και τους 1.000. Παράλληλα, κάλεσε τους νέους να μην συγχρωτίζονται σε πλατείες καθώς όπως είπε ότι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων αφορούν τις δικές τους ηλικίες ενώ πρότεινε να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους το επόμενο διάστημα για να αποφεύγονται τα πάρτι. Επιπλέον κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται τα εμβόλια και να θέλουν να εμβολιαστούν.
Για το Πάσχα, η κα Παγώνη είπε: ” Δεν πειράζει για άλλο ένα «διαφορετικό» Πάσχα, που όμως θα είναι καλύτερο από πέρυσι. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, με μάσκες και αποστάσεις. Την ελευθερία θα τη βρούμε αργότερα”.
Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Δημήτρης Γκάτσιος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος