Συνεχίζεται η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας – Πού εντοπίζονται μικρές εξάρσεις

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται όμως οι μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας δείχνουν ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας.

Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 κρούσματα κορονοϊού ανά ημέρα, δηλαδή μειώθηκε κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει στα 35 έτη.

Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους, όπως στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη.

Ταυτόχρονα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε την ανάγκη για αύξηση των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 50 ετών.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μειώνεται ο δείκτης θετικότητας, ενώ σταθερά χαμηλό παραμένει το Rt στην επικράτεια στο 0,76%. Σημαντική είναι και η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων κάτω από τους 100 στην επικράτεια μέσα στον Ιούλιο. 

Παράλληλα, τόνισε ότι καταγράφεται μείωση σχεδόν κατά 40% των ενεργών κρουσμάτων.

«Όλη αυτή η θετική εικόνα οφείλεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και στον καλό καιρό δευτερευόντως» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Επισήμανε την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη άνω του 60% σε νησιά, όπως η Κέα, η Κύθνος, η Μύκονος, η Μήλος και η Άνδρος. Στον αντίποδα, χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη, σε ποσοστό κάτω από το 30%, σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας όπως η Φλώρινα, η Ροδόπη, οι Σέρρες και η Ευρυτανία.

Οι περισσότερες περιοχές της χώρας «πρασίνισαν» με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Φλώρινα, όπου ακόμα υπάρχει «αρκετή διασπορά του ιού».

Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς όπως η Κως, η Πάρος και η Μύκονος, παρά τον μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτωνμ παρατηρείται «αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου».

Η Επιτροπή των ειδικών προτείνει εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις τουριστικές περιοχές, καθώς και τον ελέγχων στους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού.

Παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι πολύ ικανοποιητική, οι συχνές, μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας μας θυμίζουν ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα, υπογράμμισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος