Πέραμα: Μετά τη βαλλιστική η προσωποποίηση των κατηγοριών για την αιματηρή καταδίωξη – Πώς θα γίνει

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου. Η υπόθεση του Περάματος αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή και ερευνώνται πλήρως οι συνθήκες, με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης να αναμένεται να ρίξουν φως σε μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Το χρονικό – Τους παρέσυρε κάνοντας αναστροφή

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Βρέθηκε σε αδιέξοδο στην οδό Ελπίδος, καθώς τον έκλεισε τοπικό λεωφορείο και κάνοντας αναστροφή παρέσυρε τις μοτοσυκλέτες τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση ΕΛΑΣ, ο οδηγός εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυμάτισαν με τρεις σφαίρες έναν 16χρονο που επέβαινε στο όχημα, ενώ άλλος ένας 16χρονος διέφυγε και αναζητείται.

Οι πρώτες στιγμές μετά το αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα, από το οποίο έπεσε νεκρός ο 20χρονος ήρθαν στη δημοσιότητα. Στο βίντεο εμφανίζονται οι αστυνομικοί να δίνουν αναφορά στο κέντρο ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, να ενημερώνουν για δύο τραυματίες δράστες και έναν που διέφυγε, καθώς και για την παράσυρση πέντε μηχανών.

Περισσότερες από 38 σφαίρες έριξαν οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια της συμπλοκής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνάται αν το Κέντρο Άμεσης Δράσης προέτρεψε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, κάτι που δεν έγινε.

«Είναι αδιανόητο να παράκουσαν εντολή του κέντρου. Τι μπορεί να συμβεί. Ο χώρος και η περιοχή να μην επέτρεψαν την διαβίβαση των σημάτων, να μην ακούστηκε η εντολή του κέντρου» είπε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημητρης Αποστολοπουλος συνδικαλιστής ΕΛΑΣ είπε πως έχει ζητηθεί βελτίωση των ενδοεπικοινωνιών, πάνω στις μηχανές, «διότι με τον θόρυβο, τις σειρήνες, την αδρεναλίνη στο κόκκινο, μπορεί κάτι να μην ακουστεί.»

Πώς θα γίνει η απόδοση των κατηγοριών

Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το πλήθος σφαιρών που έριξαν και οι επτά αστυνομικοί, δεδομένου ότι οι δράστες ήταν άοπλοι.

Η έκθεση της βαλλιστικής πλέον αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι αστυνομικοί που έκαναν χρήση των όπλων. Τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια και μόλις “μιλήσουν” θα γίνει προσωποποίηση των κατηγοριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αστυνομικές πηγές οι κατηγορίες θα είναι διαφορετικές

  • Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
  • Αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
  • Και όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο θα κατηγορηθούν για παράβαση του νόμου περί όπλων

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών.

Διαμαρτυρίες και συλλήψεις

Οργισμένοι και συντετριμμένοι οι συγγενείς του θύματος, που είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών, ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης.

Εντάσεις σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε Ασπρόπυργο, Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη, από ομάδες ατόμων που διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που έδρασε η ΔΙΑΣ στο Πέραμα.

Στη Θεσσαλονίκη σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι τέσσερις προσαγωγές, στις οποίες προχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου, αστυνομικοί. Πρόκειται για δύο 20χρονες, μία 24χρονη και έναν 24χρονο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια, ενώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο, ενώπιον του αυτόφωρου μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορταζ Γ. Γεραφέντης, Βίντεο Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος