Συνεχίζεται η διανομή των δωρεάν self test – Αλλάζει το σημείο διανομής τους (video)

Δεν σταματούν τα δωρεάν self test αλλά αλλάζει το σημείο διανομής τους. Αυτήν την εβδομάδα οι δικαιούχοι θα λάβουν τρία τεστ που θα τους καλύψουν μέχρι το τέλος του μήνα καθώς η διάθεση τους από τα φαρμακεία λήγει στις 19 του μήνα. Από τις αρχές του Ιουλίου εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ.

Διαθέσιμα είναι από σήμερα για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αυτοαπασχολούμενους τρία σελφ τεστ για τον υπόλοιπο Ιούνιο. Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου από τρία τεστ θα έχουν στην διάθεσή τους μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλοι οι πολίτες από 18 έως 30 ετών. Την ολοκλήρωση της δωρεάν διανομής των test μέσω των φαρμακείων ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος.

Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται βρίσκεται η ένταξη των σουπερμάρκετ στην αλυσίδα διανομής των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ. Επιπλέον οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται, αφού τα πληρώσουν και από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

«Θα συνεχίσει η Πολιτεία να δίνει δωρεάν σελφ τεστ, σαφώς το μέτρο πλέον έρχεται επικουρικά καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σαφώς αφορά ειδικά ειδικές ομάδες που θα ανακοινωθούν, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τον τουρισμό όπως και οι κάτω των τριάντα», επισήμανε ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορούν να προμηθευτούν κανονικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έως και τις 19 Ιουνίου, διευκρινίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αδιάθετα αποθέματα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Στέλιος Καλογερόπουλος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «τα σελφ τεστ που πωλούνται θα πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Γιατί θα πρέπει να καταγράφεται στην πλατφόρμα το ΑΜΚΑ του πολίτη που το παίρνει και να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 73 τοις εκατό, οι νοσηλευόμενοι αντίστοιχα κατά 65 τοις εκατό ενώ κατά 53 τοις εκατό υποχώρησε ο δείκτης θετικότητας στον πληθυσμό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος