Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια – Σε εγρήγορση για τις αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην βόρεια Εύβοια, ωστόσο είναι σε εγρήγορση οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί και ξένες δυνάμεις πυρόσβεσης για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Επίσης, είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί. Τ βάρος και κατά τη χθεσινή νύχτα ρίχθηκε στο μέτωπο μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς, με στόχο να μην επεκταθεί προς την Ιστιαία.

Την κατάσταση που υπάρχει στο Πευκί, περιγράφει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Μαίρη Σκανδάλη.

Στο Καστρί βρίσκεται η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη και περιγράφει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε περίπου στις 6 το πρωί στο μέτωπο μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς και άμεση ήταν η επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ τη νύχτα αναζωπυρώσεις έγιναν στα χωριά Ψαροπούλι, Βασιλικά και Ελληνικά, με τις φλόγες να καίνε τις περισσότερες φορές δύσβατα σημεία, τα οποία ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Αλλά και στο μέτωπο στις Καματριάδες ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί.
Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες που ξεκίνησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο μετά από αναζωπύρωση.

Στο Ασμήνιo, μετά την απειλή του μεσημεριού, το μέτωπο έχει περιοριστεί. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν και χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς.

Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί. Πυροσβέστες και εθελοντές είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική στην περιοχή, ωστόσο χθες κατάφεραν να δουν το φως του ήλιου για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες και εξέφρασε την ελπίδα ότι από το απόγευμα θα έχει καλυτερεύσει η κατάσταση. Παράλληλα επανέλαβε ότι η φωτιά έχει κατακάψει τα πάντα και πως οι καταστροφές είναι τεράστιες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και στο μέλλον των κατοίκων, καθώς έχασαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές του. Επεσήμανε δε ότι μεγάλη καταστρφοή υπέστη και ο τουρισμός καθώς πολλοί επισκέπτονταν τις περιοχές της βόρειας Εύβοιας για τα όμορφα δάση που είχε.
Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε δε ότι οι κάτοικοι των χωριών εγκατέλειψαν μερικώς τα χωριά τους για μία ημέρα μόνο και στη συνέχεια επέστρεψαν για να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ελάχιστοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην Ιστιαία, κυρίως είναι άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή έχουν ανάγκη από υποστήριξη μηχανημάτων και δεν μπορούν να επιστρεψουν στα σπίτια τους καθώς σε πολλά χωριά δεν υπάρχει ρεύμα.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις 6», έκανε γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη ροή δυνάμεων στα σημεία, ενώ υπογράμμισε ότι ήταν πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σε μασίφ δάσος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος