Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας – Διαδοχικές συναντήσεις Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που η Ελλάδα διαμορφώνει μια εσωτερική συμμαχία, μικρών και μεσαίων κρατών, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές θέσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά την τετραμερή συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του Βουλγαρίας, Κροατίας, και Ρουμανίας, στο πλαίσιο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 71ης συνόδου της ΓΣ ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

«Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία του νότου»

«Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», είπε ο κ. Κοτζιάς, «έχουμε προγραμματίσει και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις, είτε διμερείς είτε πολυμερείς. Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Ελλάδας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, υπό το σχήμα μιας ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας του νότου της ΕΕ και να συζητήσουμε για ζητήματα που αφορούν το Brexit, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνεργασία σε οικονομικούς τομείς, όπως η πληροφορική και η ανάπτυξη της κοινής αγοράς, καθώς και σε προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και το προσφυγικό».

Διαδοχικές συναντήσεις

Συνεχείς είναι οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με ομολόγους του στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σήμερα, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βολιβίας και του Ιράκ, δύο χώρες που η Ελλάδα θέλει να προσκαλέσει σε μια πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, υπό την ονομασία GC10, και αφορά στους δέκα αρχαιότερους πολιτισμούς.

Το απόγευμα, (τοπική ώρα) ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Βαρτ Έιντε, σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως σημείωσαν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «Είναι βασική προϋπόθεση να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, λύση δίχως αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει» υπογραμμίζουν.

Σημειώνουν επίσης, ότι η Αθήνα επανειλημμένα έχει μεταφέρει στον κ. Έιντε το μήνυμα ότι «δεν έχει τη θέση του μεσολαβητή που παίρνει ίσες αποστάσεις, αλλά έχει τη θέση του θεματοφύλακα των αξιών των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν βασικές αρχές που πρέπει να γίνουν σεβαστές» και ότι σε αυτήν τη διαδικασία «δεν θέλουμε να παίρνουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να προστατεύσουν τις αρχές τους».

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου.

Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει για πρώτη φορά συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Αθήνα θέλει να δείξει στους Παλαιστινίους ότι οι σχέσεις της δεν είναι μονοδιάστατες και κυρίως έναντι του Ισραήλ.

Στο πρόγραμμα του κ. Κοτζιά περιλαμβάνεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως η Αθήνα θεωρεί τη συνεργασία αυτή κομβικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου. 

Ακόμα, θα υπάρξει διμερής συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομολόγό του της Λιβύης.

Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταθεροποίησης της Λιβύης, καθώς «πρέπει να παίξει και τον ρόλο της, να αποτραπούν τα προσφυγικά ρεύματα, και βεβαίως έχουμε και σειρά άλλων θεμάτων, όπως της ΑΟΖ που είναι μια διαπραγμάτευση η οποία έχει μείνει πίσω».

Το αργότερο έως την Τετάρτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συνάντηση στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με του κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, θα τεθούν ζητήματα που άπτονται του ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς, όπως σημείωναν, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, η Τουρκία προσπαθεί να προωθεί ψηφίσματα σε ότι αφορά την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. «Χρειάζεται συνεπώς να περνούν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες» επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με εβραϊκές οργανώσεις. 

Την Παρασκευή, θα μιλήσει για τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις προτεραιότητες και τις θέσεις της Ελλάδας στο Council of Foreign Relations.

Συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς

Την ίδια ημέρα, θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών «δεν αναμένεται κάτι συνταρακτικό από αυτή την συνάντηση δεδομένων των πολιτικών προβλημάτων και του αδιεξόδου που υπάρχουν στα Σκόπια».
«Αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν αποκτήσει μια κυβέρνηση (η γειτονική χώρα) δεν μπορείς να έχει συνομιλητή για να προχωρήσει σε τέτοια θέματα» προσθέτουν.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως έχουν γίνει πολλοί γύροι συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια, έγινε σε ένα «πρωτόγνωρο κλίμα, έκανε μια ιστορική ομιλία στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων στους πρέσβεις των Σκοπίων και τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν μηνύματα συνεργασίας υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα πρέπει και τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την πολιτική οικειοποίηση του παρελθόντος μας, της αρχαιολατρείας και να μην υπάρχει καμία υπόνοια αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας».

“Η Ελλάδα -τους έχει επανειλημμένα μεταφέρει το μήνυμα ο υπουργός- θέλει τη σταθερότητα στα Σκόπια, είναι η χώρα που κατεξοχήν έχει συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Σκόπια και σε αντίθεση με άλλες χώρες, «δεν σηκώνει το δάχτυλο», έχει πει ότι δεν θέλει να παρέμβει στην εσωτερική συζήτηση και στα εσωτερικά θέματα των Σκοπίων, είναι θέματα δικά τους και πρέπει να τα λύσουν, βεβαίως με σεβασμό των απαραίτητων κριτηρίων, αλλά θεωρούμε αντιπαραγωγικές έξωθεν παρεμβάσεις που συχνά μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία θέλουν να φέρουν» σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Λ. Αργύρη], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος