Συναντίληψη Αθήνας – Ουάσιγκτον και ομόθυμη καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού (video)

Με εκδηλώσεις μνήμης η Κύπρος τιμά σήμερα τους πεσόντες του Αττίλα, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Ο νεο-οθωμανικός αναθεωρητισμός της Άγκυρας βρίσκει την Αθήνα να απαντά με οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει σημαντικές επαφές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που ο Ερντογάν επιχειρεί να απαλύνει τις εντυπώσεις για τον «πάγο» της Ουάσιγκτον στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Το πλαίσιο της συναντίληψης Αθήνας- Ουάσινγκτον στη διπλωματία και στο πεδίο ανέδειξαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι δύο άνδρες καταδίκασαν τον τουρκικό αναθεωρητισμό, με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, να απαντά και για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επικεφαλής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε: «Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις Ερντογάν στα Βαρώσια είναι απαράδεκτες, όπως απαράδεκτες είναι και οι παραβιάσεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε πως: «Είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή και για ακόμα μια φορά να επιβεβαιώσουμε τη διαχρονική σημασία της ισχυρής ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής σχέσης».

Αντίθετη εικόνα σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον για την επανεκκίνηση του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος μετέφερε σε δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμφωνεί με τους όρους της τροπολογίας που μπλοκάρει τα F-16.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «Ο Μπάιντεν δεν μας επέβαλε τέτοιο όρο για την Ελλάδα. Αντίθετα, στην πολύωρη συνάντησή μας είπαμε ότι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος