Πένθος & συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Array

Η απώλεια του δυο φορές αργυρού ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Νικολαΐδη, μετά από διετή μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου και σε ηλικία 43 ετών, συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Στην απώλειά του αναφέρονται σχετικά συλλυπητήρια μηνύματα.

Σε ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει: «Ο θάνατος του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη μας γεμίζει με θλίψη. Υπερασπίστηκε τις αρχές του για μια καλύτερη κοινωνία, αφήνοντας ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο. Δυστυχώς, έφυγε πολύ νωρίς. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και συνεργάτες του».

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, αναφέρθηκε στην απώλεια του Ολυμπιιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή και θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα και με τα λόγια που είπε φεύγοντας από αυτή. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής και ένας καλός οικογενειάρχης, ένας άξιος αντίπαλος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ανέβηκε στον Όλυμπο του αθλητισμού και συμπεριλαμβάνεται στο Πάνθεο του Ολυμπισμού. Ένας άνθρωπος που δεν σταμάτησε ποτέ να μάχεται για τα πιστεύω του, τον άνθρωπο και τη ζωή.

Ένας μαχητής με πάθος, που ακόμα και την ύστατη στιγμή συγκλονίζει με το τελευταίο μήνυμα που μας άφησε. Ένα μήνυμα βαθιά ανθρώπινο, που η αλήθεια του δεν αφήνει κανέναν απροβλημάτιστο και ασυγκίνητο. Ένα μήνυμα για τα πραγματικά σπουδαία σε αυτή τη ζωή. Η κληρονομιά που αφήνει στα παιδιά του και όλους μας είναι τεράστια. Συλλυπητήρια στους οικείους του. Αιώνια η μνήμη του».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Ολυμπιονίκη μας στο Τάε Κβον Ντο και Αναπληρωτή Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου του Ολυμπιονίκη μας Αλέξανδρου Νικολαΐδη και αναπληρωτή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Τίμησε τα ελληνικά χρώματα κι έδειξε παλικαριά ως το τέλος, δίνοντας, σιωπηλά, επί δύο χρόνια, τη μάχη με τον καρκίνο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».​

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και τους οικείους του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Το σθένος με το οποίο αντιμετώπισε την ασθένεια του ήταν τεράστιο».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας: «Η απώλεια του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μας γεμίζει θλίψη. Ο Αλέξανδρος τίμησε το εθνόσημο, πρωταγωνίστησε στον αθλητισμό και κατάφερε να έχει σημαντική κοινωνική και πολιτική δράση. Στην οικογένειά του και στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει: «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος. Στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να κάνει περισσότερα και σημαντικότερα από τον καθένα μας.
Σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία, μα ακόμη πιο ψηλά τα όμορφα ιδανικά της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης στους αγώνες της ζωής.
Καλό σου ταξίδι, Αλέξανδρε».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και από το βήμα της Βουλής για την μεγάλη αυτή απώλεια.

«Ο Αλέξανδρος έδωσε όλες του τις μάχες με περηφάνια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Παράδειγμα ανθρωπιάς, ευγένειας και αγώνα», υπογραμμίζει με ανάρτηση του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο θα μας λείψει και πόσο τυχεροί ήμασταν που τον γνωρίσαμε. Δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια του», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποχαιρετά τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποχαιρετά σήμερα με βαθιά οδύνη και συντριβή τον Ολυμπιονίκη, αγωνιστή Αριστερό και αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου, Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Ο Αλέξανδρος αποτέλεσε μέλος της ομάδας που δημιουργήθηκε το 2020 με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και με τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση και την ευγένειά του συνέβαλε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στον καθημερινό πολιτικό αγώνα. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών όπου ξεχώρισε με την παρουσία του, όπως άλλωστε έκανε σε όλες τις μάχες που έδωσε στη ζωή του.

Από τη Θεσσαλονίκη όπου έμενε, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έχασε ποτέ τη διάθεσή του να ανταποκρίνεται δημιουργικά και με κέφι για ζωή στα καθήκοντα και στις επαφές με τους συνεργάτες του.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης υπήρξε ένας αριστερός, δημοκρατικός πολίτης από το χώρο του αθλητισμού που ήξερε να παίρνει πάντα θέση στα δημόσια πράγματα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό ή προσωπικό κόστος. Ως προοδευτικός άνθρωπος είχε έννοια για την πατρίδα του, να επικρατήσουν νέες ιδέες μακριά από τα στερεότυπα χρόνων, που να εμπνέουν τους νέους ανθρώπους.

Ως αθλητής ανέβηκε στο βάθρο του Ολυμπιονίκη δύο φορές, ενώ το 2008 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος αθλητής από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Η τελευταία δημόσια παρακαταθήκη του είναι σίγουρα ο αποχαιρετισμός του, όπου κι εκεί ακόμα είχε έννοια να προσφέρει μεγαλόψυχα στον συνάνθρωπό του.

Ως συνεργάτης, το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Ως άνθρωπος, για όλους εμάς, θα είναι αναντικατάστατος. Αποτελεί για εμάς ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, ευγένειας και περηφάνιας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με τα τελευταία του λόγια: “Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου”.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στη σύζυγό του, τα μικρά παιδιά του, την υπόλοιπη οικογένειά του και τους φίλους του».

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει: «Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε πρόωρα από κοντά μας διαγράφοντας μια πορεία ζωής εμπνευσμένη από τα ιδεώδη του ολυμπισμού και των υψηλών στόχων. Δίνοντας μάχες με γενναιότητα.

Τον ευχαριστούμε όλοι οι Έλληνες, που ανέβασε την ελληνική σημαία ψηλά. Τον ευχαριστούμε όμως και για το απαράμιλλο μάθημα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς, που μας άφησε με τον γραπτό του αποχαιρετισμό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους πολιτικούς συνοδοιπόρους του στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με θλίψη και οδύνη τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη, Πρωταθλητή, Ολυμπιονίκη και ενεργό Πολίτη.

Έναν σπουδαίο άνθρωπο, που αγωνίστηκε για υψηλές αξίες και έδωσε με αξιοπρέπεια τη μεγάλη μάχη για τη ζωή. Που δημιούργησε, ακόμη και με τον αδόκητο χαμό του και το τελευταίο μήνυμά του σε όλους μας, ένα σπάνιο παράδειγμα θάρρους, ελπίδας και προσφοράς.

Θερμά συλλυπητήρια και συμπαράσταση στην οικογένειά του».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την πρόωρη απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, πολυνίκη αθλητή του Τάε Κβον Ντο, Ολυμπιονίκη στους αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου και αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έδωσε με αξιοπρέπεια τη μάχη με την ασθένειά του, όπως μαχητικός υπήρξε στο αγώνισμά του και την πολιτική και κοινωνική του δράση.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους του».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της «εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Ολυμπιονίκη μας, Αλεξάνδρου Νικολαΐδη, του ανθρώπου που τίμησε τα εθνικά μας χρώματα διδάσκοντας ήθος μέχρι την τελευταία του πνοή».

Συλλυπητήριο μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25, Μ. Κριθαρίδη: «Αποχαιρετούμε με θλίψη τον δις αργυρό Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον δις αργυρό Ολυμπιονίκη του Τάε Κβον Ντο και αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρο Νικολαΐδη και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του. Ο συγκλονιστικός και συνταραχτικός τρόπος που μας αποχαιρέτησε ο 42χρονος Ολυμπιονίκης, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο πάλεψε σε όλη του τη ζωή, στον αθλητισμό όπου και μας έκανε όλους αρκετές φορές, πολύ περήφανους, αλλά και τα τελευταία δυο χρόνια όπου πάλευε αυτό το πολύ σπάνιο είδος καρκίνου.

Ελπίζουμε τα λόγια του Αλέξανδρου να γίνουν οδηγός για την Πολιτεία, όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την μάχη που δίνουν οι άνθρωποι που πάσχουν είτε από αυτή τη μορφή είτε από άλλες μορφές καρκίνου: “αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα nut στην χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που αν διαγνωσθεί εγκαίρως ίσως σωθούν ζωές.

Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) αναφέρει πως: «αποχαιρετά με οδύνη τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. O δις ασημένιος Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο μας άφησε νωρίς, σε ηλικία 43 ετών, μετά από σκληρή μάχη επί δύο χρόνια με μία σπάνια μορφή καρκίνου (καρκίνωμα nut).

Η κληρονομιά που αφήνει σε όλους μας είναι αυτές οι τελευταίες φράσεις του στην τελευταία επιστολή του από πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντός του, η οποία αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, αφού άφησε την τελευταία πνοή του τα ξημερώματα της Παρασκευής, 14 Οκτωβρίου.

«Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, τη σύζυγό του Δώρα και τα δύο παιδιά του Ελεάννα και Γιώργο.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1979 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Τάε Κβον Ντο από το αθλητικό σωματείο «Μέγας Αλέξανδρος» σε ηλικία τριών ετών και συγκεκριμένα το 1982. Ο πατέρας του ήταν πρωταθλητής του Τάε Κβον Ντο και ήταν αυτός που του καλλιέργησε την αγάπη για το άθλημα. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ εργαζόταν ως πυροσβέστης.

Τα δύο ασημένια μετάλλια που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008) στην κατηγορία των +80 κιλών ήταν οι πιο λαμπρές στιγμές του στη μεγάλη αθλητική καριέρα του. Τον Δεκέμβριο του 2008 ψηφίστηκε με 1.875 ψήφους ως ο κορυφαίος αθλητής για το 2008 από τους αθλητικούς συντάκτες μέλη του ΠΣΑΤ.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη το 2008 στην κατηγορία των +87 κιλών και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αγίας Πετρούπολης το 2010. Ενδιάμεσα το 2009 κατετάγη 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σε νεαρή ηλικία, το 1996 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου στους έφηβους, ενώ το 1997 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Το 2004 επέστρεψε με το χρυσό μετάλλιο από την Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα, ενώ είχε χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα, το 1998 και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Μόνο η οικογένειά του και οι στενοί φίλοι του γνώριζαν για τον τελευταίο αγώνα του απέναντι στον καρκίνο. Ήταν δική του επιθυμία να φύγει με αξιοπρέπεια, όπως έζησε και μέχρι να τον εγκαταλείψουν πια οι δυνάμεις του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τις ιδέες του, για τα παιδιά, για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αδύναμων αυτού του κόσμου. Και ήταν αυτά τα ιδανικά για τα οποία ύψωνε τη φωνή του που τον έφεραν αρχικά στο αθλητικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής τον Μάρτιο του 2019, για ν’ αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον γίγαντα Αλέξανδρο Νικολαΐδη».

Στο λογαριασμό που διατηρεί στο facebook η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντο – Hellenic Taekwondo Federation, αναρτώνται συνεχώς συλλυπητήρια μηνύματα και σχόλια πολιτών. Επίσης αναφέρει ότι: «Παγωμάρα και θλίψη… Είναι από τις στιγμές που τα λόγια είναι μάταια. Το πρωϊνό της 14ης Οκτωβρίου, μας έδωσε μια δυνατή γροθιά στο στομάχι. Δυνατή, όσο τα χτυπήματα που έδινε ο Αλέξανδρος Νικολαίδης, στους αγωνιστικούς χώρους του ταεκβοντό. Εδώ όπου άφησε το στίγμα του. Ασημένιο Ολυμπιακό, δύο μάλιστα φορές, σε Αθήνα και Πεκίνο, πάμπολες διακρίσεις και μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε όλα όσα μας μετέφερε η οικογένειά του σήμερα το πρωί. Ένας μαχητής του ταεκβοντό αλλά και της ζωής δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Αφήνει παρακαταθήκη τον εξαιρετικό του χαρακτήρα, την απίστευτη αγωνιστικότητα που έδειχνε στα τερέν αλλά και τα μηνύματα που έστελε με την ανάρτησή που έγινε στον επίσημο λογαριασμό του στα social media, ο οποίος φανερώνει και μέρος της προσωπικότητας που είχε ο Αλέξανδρος Νικολαίδης.
Για όλους εμάς στην οικογένεια του ελληνικού Ολυμπιακού ταεκβοντό, η σημερινή μέρα, είναι μια μέρα μαύρη. Μια μέρα απερίγραπτης θλίψης.
Αλέξανδρε μας άφησες νωρίς. Έδωσες μια μάχη άνιση. Ξέρουμε ότι κι εκεί στάθηκες με το κεφάλι ψηλά. Μας άφησες νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία.
Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ξέρουμε ότι όλοι, ήταν εκεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Μέχρι το «αντίο» για το μεγάλο ταξίδι.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

Σχετική είδηση: Πέθανε από καρκίνο ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης – Συγκλονίζει η ανάρτησή του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος