Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου: Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε στη θαλάσσια περιοχή, 9 ναυτικά μίλια βόρεια, βορειοδυτικά της Χίου μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Το ένα πλοίο ονομάζεται ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου και σε αυτό επιβαίνουν 13 άτομα πλήρωμα. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία. Το άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης ονομάζεται Potentia και επιβαίνουν σε αυτό 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία είναι χωρίς φορτίο, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης.

Στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έσπευσαν επτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης του Λιμενικού από το δεύτερο ελικόπτερο σούπερ πούμα που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Αίσθηση προκαλεί ότι ο πλοίαρχος του ενός πλοίου στο οποίο επιβαίνουν και 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια όταν του επισημάνθηκε από Ελληνα διασώστη ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές αρχές. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο ΑΝΤ, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Potentia.

Αυτή τη στιγμή το ΑΝΤ συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνεται προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πλήρωμα του άλλου πλοίου του Potentia, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από Πειραιά και Λαύριο προκειμένου να συνδράμουν στην παροχή βοήθειας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της σύγκρουσης είναι καλές, διευκολύνοντας το έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου: Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση
Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου: Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση
Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου: Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος