Συγκέντρωση και συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές στο Σύνταγμα – «Όλοι οι πληγέντες, μια γροθιά»

Πυρόπληκτοι από όλοι την Ελλάδα πραγματοποίησαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς την Πλατεία Συντάγματος με βασικό αίτημα, άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά μέτρα. Σε μια συμβολική κίνηση, μάλιστα, πυρόπληκτοι παραγωγοί από την Πελοπόννησο άδειασαν στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής πατάτες και σταφίδες.

Συγκέντρωση και συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές στο Σύνταγμα – «Όλοι οι πληγέντες, μια γροθιά»
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά ζούμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα άμεσης στήριξης για την επιβίωσή μας, να μην προχωρά σε αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών. Η εγκληματική της πολιτική μαζί με τους άλλους κρίκους της κρατικής αλυσίδας, περιφέρεια και δήμους, έχουν αφήσει ανοχύρωτη την περιοχή και με την πρώτη βροχή πλημμύρισαν χωριά, κάνοντας την καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ζούμε κυριολεκτικά με τον φόβο των επόμενων βροχών, ζούμε με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφής, και μόνοι μας παίρνουμε μέτρα προστασίας, που φυσικά δεν επαρκούν» επεσήμανε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Εύβοιας.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Καράμπελας από την Επιτροπή Αγώνα Θρακομακεδόνων-Βαρυμπόμπης κατήγγειλε ότι στην περιοχή «έχουν δει σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες», καθώς και «την κυβερνητική προπαγάνδα για ακραία καιρικά φαινόμενα». Επίσης, κατήγγειλε το ότι «δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως σωτήρες τους επενδυτές», ενώ δηλώνει ότι «ο αγώνας για αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας θα συνεχιστεί, γιατί αφορά τη ζωή και το βιος μας».

«Ένα χρόνο μετά τον “Ιανό” που χάσαμε ανθρώπους και το βιος μας, δεν έχει γίνει κανένα έργο αποκατάστασης και προστασίας» είπε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων. Πρόσθεσε ότι «ένα χρόνο μετά, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου ακόμα δεν έχει επισκευαστεί, δεν έχουν δοθεί στεγαστικά δάνεια σε ανθρώπους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους», και υπογράμμισε την ανάγκη να «είμαστε όλοι μαζί» για «να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και να παραμείνουμε στον τόπο μας». Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα των αγροτών για την «αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δίνονται αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς».

«Καμία εμπιστοσύνη στα παχυλά λόγια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Γιάννης Βασιλάκης εκ μέρους της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου, υπογραμμίζοντας ότι «εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε μόνο στον αγώνα μας, καθώς κυβέρνηση και επενδυτές ενδιαφέρονται για ανάπτυξη για λίγους».

Την αποφασιστικότητα των κατοίκων της περιοχής να αγωνιστούν για να μείνουν στον τόπο τους εξέφρασε ο Νίκος Σταθάκος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης.

«Η κυβέρνηση λέει ότι πήρε μέτρα. Όντως πήρε. Εκατομμύρια ευρώ για μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεργοδοσία, για το λαό τίποτα. Βάζει “κόφτες” στα κριτήρια και πετά εκτός των αποζημιώσεων την πλειοψηφία των πληγέντων» σημείωσε ο Βασίλης Βρουλίτης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και τόνισε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για 100% αποζημιώσεις».

«Παλεύουμε μέσα από τα χαλάσματα να χτίσουμε τις ζωές μας και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν προμηθευτεί ηλεκτρικές συσκευές» είπε η Αθηνά Καλαμπούκα, μέλος της Επιτροπής Σεισμοπαθών Μεσοχωρίου-Ελασσόνας. Υπογράμμισε ότι είναι μεγάλες οι ζημιές και στην κτηνοτροφία και κατήγγειλε ότι αρκετές οικογένειες αποκλείστηκαν άδικα από το επίδομα των 600 ευρώ.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων στις κατασκευές, εξέφρασε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας μέχρι να παρθούν μέτρα για τη στήριξή σας», σημείωσε. «Δεν μπορεί με μια ψιχάλα να χάνονται ζωές, εκατοντάδες στρέμματα δασών να καταστρέφονται λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης, νοσοκομεία και σχολεία να καταρρέουν. Δεν φταίει “ο κακός καιρός”, εμπόδιο είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων» υπογράμμισε.

Tο συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία στη Βουλή στην οποία μετέβη αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ώστε να παραδώσει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στα κόμματα. Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση μόνο με το ΚΚΕ.

«Μας δέχθηκε μόνο η ΚΟ του ΚΚΕ που δήλωσε την στήριξή της στα δίκαια αιτήματά μας. Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, απ’ ότι φαίνεται, δεν είχαν σκοπό να συναντηθούν μαζί μας, παρόλο που μερικοί είχαν πει πως θα μας συναντήσουν. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνας μας, συντονισμένοι, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας» δήλωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων Βόρειας Εύβοιας και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας.

Τα αιτήματα των πληγέντων

Οι πληγέντες απαιτούν:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών τους και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κλπ.
  • Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.
  • Αποκατάσταση, άμεσα, όλων των ζημιών που έχουν υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ. ‘Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
  • Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι έχασαν τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.
  • Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές-δασεργάτες, την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.
  • Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμιά κατάργηση, συγχώνευση σχολικών τμημάτων.
  • Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος