Συγκέντρωση εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας για το HILTON

Η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων στο HILTON, είναι η βασική διεκδίκηση της κινητοποίησης που θα γίνει την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στη 1μμ έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού: «Ο αγώνας των εργαζομένων του HILTON για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους μόλις ξεκίνησε. Η Ομοσπονδία μας στηρίζει τον αγώνα αυτόν και γίνεται αρωγός τους.

Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου μας στην Αθήνα στην συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 21/01/2022 στις 13:00μ.μ., στηρίζοντας την στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει το επιχειρησιακό μας σωματείο στο HILTON και το Κλαδικό Σωματείο της Αθήνας συμμετέχουν στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Καλούμε λοιπόν όλα τα σωματεία του κλάδου μας και όχι μόνο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως όλοι οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους, ανεξαρτήτου κλάδου οφείλουν να στηρίξουν τον αγώνα αυτό. Γιατί δεν ξέρουμε αν αύριο θα είμαστε εμείς στην θέση των συναδέλφων. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να πάρει θέση».

Από την πλευρά του το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους του Χίλτον που αυτές τις μέρες δίνουν τη μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος τους απέναντι στις μαζικές απολύσεις.

Οι απολύσεις, η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και αναστολών για μείωση μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι η πάγια τακτική των επιχειρηματικών ομίλων όλο αυτό το διάστημα μέσα στη πανδημία.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες τίποτα δεν έχουν διασφαλίσει για μας τους εργαζόμενους. Η προκλητική στήριξη της κυβέρνησης προς τους Ξενοδόχους και τις μεγάλες εταιρείες εστίασης, μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων δεν έχει σκοπό να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μας.

Το αντίθετο. Επιδιώκει να απαλλαγούν οι εργοδότες από κάθε κόστος και να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ανακαίνισης του Ξενοδοχείου Χίλτον όπου από την μια η εργοδοσία επενδύει 130.000.000€ και από την άλλη πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, γιατί αντιμετωπίζουμε όλοι μας παρόμοια κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Όπως στα ξενοδοχεία CARAVEL, MELIA, ELECTRA όπου έχουν προχωρήσει σε απολύσεις έχοντας ήδη κάνει χρήση των προγραμμάτων αναστολής και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Άλλωστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στο τουρισμό και την εστίαση έχουν διαμορφωθεί και τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ όπου στην ουσία αντί να αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας , αποτελούν παράγοντα για την νέα έξαρση σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Με βάση αυτά τα πρωτόκολλα καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά συνάδελφοι που νοσούν και δεν έχουν αναρρώσει , μέσα σε 5 μέρες καραντίνας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι με οποιοδήποτε κόστος να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους και να θησαυρίζουν οι μεγαλοκλινικάρχες και οι φαρμακοβιομηχανίες».

H ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:  «Με τη μορφή εθελουσίας εξόδου ή συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης άλλων εταιρειών, οδηγεί σε απολύσεις 350 εργαζόμενους η εταιρεία Ιονική Ξενοδοχειακή ΑΕ, στην οποία ανήκει το Χίλτον. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και πρέπει να αποτραπεί. Η εταιρεία θέλει να απολύσει καταρτισμένους επαγγελματίες με πολλά χρόνια εμπειρίας και εργασίας και να τους  αντικαταστήσει με φθηνό εργατικό δυναμικό. Η Συνομοσπονδία στηρίζει τις πρωτοβουλίες του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στο Χίλτον και της ΠΟΕΕΤ, ενώ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων οι οποίοι δίνουν τον αγώνα τους με σειρά κινητοποιήσεων.
Η διοίκηση του ξενοδοχείου, πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση  της και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους εργαζόμενους ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα»
.

 

Η θέση της Ionian Hotel Enterprises S.A.: «Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η δημιουργία του νέου πολυδιάστατου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Ριζική ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενεί το Hilton Athens, μέσα από μια επένδυση ύψους 130 εκατ. Ευρώ.
Το κτιριακό συγκρότημα που σήμερα φιλοξενεί το ξενοδοχείο Hilton Athens ανακατασκευάζεται πλήρως για να δημιουργηθεί ένας πολυδιάστατος προορισμός με νέες χρήσεις, από την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίας επιλογής στην Ευρώπη, για επίσκεψη και για μόνιμη διαμονή.

Ο νέος προορισμός εισάγει ένα σύνθετο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει -πέραν της λειτουργίας ξενοδοχείου- κατοικίες, μια σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα μοναδικών εμπειριών. Το νέο μοντέλο αναμένεται να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, αλλά και στην τοπική οικονομία, ενώ θα αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

Η ανάπτυξη του προορισμού προϋποθέτει τη ριζική ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει τις νέες χρήσεις αλλά και να εφαρμοστούν βέλτιστες βιώσιμες πρακτικές σύμφωνα με τη διεθνή πιστοποίηση LEED Gold. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να εργασθούν μέχρι και 800 άτομα ενώ κατά τη λειτουργία θα απασχοληθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι.

Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει:

· τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες
· τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton
· τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.
· επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960.
· τη δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500τ.μ.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα διατηρήσει αναλλοίωτη και θα αναδείξει περαιτέρω, την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου και τις διαχρονικές προσόψεις που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 σε τμήματα του ξενοδοχείου τα οποία σταμάτησαν τη λειτουργία τους και το σύνολο της ανακατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Λόγω της έκτασης και της φύσης των εργασιών καθώς και της ανάγκης διατήρησης της ασφάλειας εργαζομένων και επισκεπτών, δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί η παράλληλη λειτουργία του ξενοδοχείου, η οποία και θα παύσει στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, προσφέρει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν κατόπιν αξιολόγησης, σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες του Ομίλου, όπως στη νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Costa Navarino, καθώς και στο ξενοδοχείο και τις λοιπές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν εντός του νέου προορισμού της Αθήνας στα τέλη του 2024».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ