Στον αρμόδιο ανακριτή στην Πάτρα οδηγείται αυτή την ώρα η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, με τη μεταγωγή της προς την Πάτρα να έχει ξεκινήσει ήδη.
Σημειώνεται πως η κατηγορούμενη για τις κατά συρροή ανθρωποκτονίες τριών βρεφών, δύο εκ των οποίων ήταν δικά της παιδιά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μίας φίλης της χθες βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα.
Ο δικηγόρος της 25χρονης κατηγορούμενης, Νίκος Αλεξανδρής, ανέφερε πως η εντολέας του δηλώνει αθώα και αυτό θα υποστηρίξουν, ενώ επισήμανε πως η υποξία δεν είναι ποτέ αιτία θανάτου. «Εκείνο που ερευνά η δικαιοσύνη είναι τι προκάλεσε την υποξία. Υποξία από μόνη της πάντως δεν είναι αίτια θανάτου. Θα απαντήσουμε λέξη προς λέξη στα πορίσματα αυτά» δήλωσε.
Κατά την παραμονή του στο Ανθρωποκτονιών δεν έδειξε προθέσεις μετάνοιας ή ομολογίας, ήταν όμως σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η ίδια διαρκώς έλεγε προς τους αστυνομικούς πως την κυριεύουν δαίμονες και δεν μπορεί να θυμηθεί τι ακριβώς έχει γίνει με τα παιδιά, αρνούμενη ωστόσο τις κατηγορίες.
Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας η εκπρόσωπός της, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ τόνισε πως «Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι καταρχήν δεν απολογήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία. Άλλωστε στην παρούσα φάση έχουμε περάσει πλέον στην ανάκριση, δεν έχουμε το δικαίωμα λήψης απολογίας της κατηγορούμενης παρά μόνο ο ανακριτής», ενώ πρόσθεσε πως «η στάση της είναι αρνητική ως προς τις κατηγορίες. Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες, κάτι το οποίο άλλωστε έχει κάνει και δημόσια και ο συνήγορος της».
Τα δύο από τα βρέφη ήταν δικά της παιδιά και οι ανθρωποκτονίες φέρεται να τελέστηκαν στις 19 Ιουνίου 2022 και στις 17 Οκτωβρίου 2023. Το τρίτο βρέφος ήταν μιας φίλης της στις 4 Φεβρουαρίου 2021 και κατηγορείται και για την απόπειρα δολοφονίας μιας ενήλικης γυναίκας που ήταν φίλη της το 2020, όπου φέρεται να είχε αποπειραθεί να τη δολοφονήσει, πνίγοντας την.
Σε δικογραφία είχε συμπεριληφθεί και η περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος ενός βρέφους μιας άλλης φίλης της το 2016, όταν ήταν ανήλικη η κατηγορούμενη και για το λόγο αυτό δεν της ασκήθηκε δίωξη για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ερωτηθείς για τη χρονική περίοδο που έγινε η σύλληψη η κ Δημογλίδου μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε πως «για αρκετούς μήνες χειριζόταν αυτή την υπόθεση το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, μετά από προκαταρκτική που έλαβε από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Αχαΐας για να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου των τριών αυτών παιδιών και να αναδείξει την περίπτωση εγκληματικής ενέργειας σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί.
Εδώ χρειαζόταν λοιπόν, πέρα από τις καταθέσεις των ιατρών, όπως και του νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθαν σε επαφή με αυτά τα παιδιά, καθώς κάποια από τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, υπήρχαν όμως και παιδιά τα οποία νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο πριν καταλήξουν. Εκτός λοιπόν από αυτές τις καταθέσεις έπρεπε να ληφθούν καταθέσεις τόσο από το περιβάλλον των παιδιών που έφυγαν από τη ζωή όσο και από το περιβάλλον της κατηγορουμένης. Και αφού σχημάτισαν εικόνα για τον τρόπο που θεωρητικά έδρασε αυτή η γυναίκα – χωρίς να έχουν ακόμα βέβαια την έκθεση των πραγματογνωμόνων, στη συνέχεια ορίστηκαν τέσσερεις πραγματογνώμονες από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών -, οι οποίοι φυσικά δεν επιλέχθηκαν τυχαία είναι κορυφαίοι επιστήμονες στο είδος τους ένας πνευμονολόγος, ένας νευρολόγος και δύο παθολόγοι για να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις».
Για τον τρόπο που ερεύνησαν την υπόθεση οι αστυνομικοί η κ. Δημογλίδου τόνισε πως «οι αστυνομικοί είχαν συγκεκριμένα ερωτήματα στις ιατροδικαστικές που ήδη υπήρχαν για τα τρία παιδιά. Βέβαια, κατά τη διαδικασία αυτή προέκυψε και μια απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μιας γυναίκας και μάλιστα το κατηγορητήριο την αναφέρει αναλυτικά, επιπλέον αναφέρθηκαν και άλλα αδικήματα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο κατηγορητήριο. Για κάποια παιδιά μάλιστα υπήρχαν και απόπειρες σε βάρος τους πριν πραγματοποιηθεί η τετελεσμένη πράξη, κάτι για το οποίο κατηγορείται πλέον η κατηγορουμένη και έτσι καταφέραμε και παραδώσαμε μία δικογραφία στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, έχοντας στοιχειοθετήσει ουσιαστικά αυτά τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η κατηγορουμένη».
Η σύλληψή της
Οι αστυνομικοί γνώριζαν κάθε κίνησή της 25χρονης, γι’ αυτό με το που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης ήρθαν στο ξενοδοχείο που διέμενε την τελευταία εβδομάδα στην Ομόνοια. Την περίμεναν και όταν εμφανίστηκε την συνέλαβαν, ενώ εκείνη ξαφνιάστηκε.
Ο υπάλληλος του ξενοδοχείου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μόλις έγινε η σύλληψη ξαφνιάστηκε στην αρχή», ενώ ανέφερε πως δεν προέβαλε καμία αντίσταση.
Τα κοινά ιστολογικά ευρήματα των παθολογοανατόμων της υποξίας στον εγκέφαλο και του φαινομένου του έναστρου ουρανού στο θύμο αδένα που παρουσίασαν και τα 3 βρέφη, οδήγησαν τους επιστήμονες στην πιθανή εξήγηση του ασφυκτικού θανάτου και σε συνδυασμό με τις δεκάδες καταθέσεις που είχαν ληφθεί, που στρέφονται ευθέως εναντίον της Ειρήνης Μουρτζούκου αλλά και στο ότι είχε μείνει μόνη με τα παιδιά, οδήγησαν τη δικαιοσύνη στην έκδοση του εντάλματος.
Η δικηγόρος της μητέρας του νεκρού βρέφους (2021), Βασιλική Ντζελβέ, υπογράμμισε πως όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος δεν επήλθε από παθολογικά αίτια. Παράλληλα, υποστήριξε πως για να φτάσει η εισαγγελία να ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και κατά συρροή και κατ εξακολούθηση για τις ανθρωποκτονίες, τα στοιχεία είναι πληρέστατα.
Η περίπτωση του τελευταίου βρέφους, του Παναγιωτάκη αλλά και του αδελφού της, εξετάζονται σε ξεχωριστές δικογραφίες που τελούν ακόμη υπό διερεύνηση. Για τον Παναγιωτάκη εκτιμάται ότι το πόρισμα των ιατροδικαστών θα δοθεί τους επόμενους μήνες, ενώ για τον αδελφό της η υπόθεση έχει παραγραφεί.
Στοιχειοθέτησαν την υπόθεση βήμα-βήμα οι ερευνητές
Είχε ανατεθεί σε μια ομάδα επιστημόνων, σε δύο παθολόγοανατόμων, σε έναν παθολόγο και έναν νευρολόγο να μελετήσουν την υπόθεση και να βρουν στοιχεία. Σημειωτέον ότι δεν ανέλυσαν εκθέσεις που υπήρχαν, αλλά τα ίδια τα ιστολογικά δείγματα, τα οποία είχαν κρατηθεί για την κάθε υπόθεση.
Σε κάθε εύρημα που ανακάλυπταν οι επιστήμονες έθεταν μια σειρά από ερωτήσεις οι αστυνομικοί, όπως για παράδειγμα εάν για κάθε εύρημα μπορούσε να δικαιολογηθεί από παθολογικά αίτια, από κάποια λοίμωξη ή κάποιο ιό κλπ. Όταν ήταν αρνητική η απάντηση, μοιραία ερχόταν το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να είναι εξωγενής ο παράγοντας.
Συγκεκριμένα, στην υποξία, που είναι το εύρημα στον εγκέφαλο και ο έναστρος ουρανός στο θύμο αδένα, παραπέμπουν στην περίπτωση του ασφυκτικού θανάτου, σύμφωνα με το πόρισμα των επιστημόνων.
Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τις περισσότερες από 80 καταθέσεις που ελήφθησαν από το Ανθρωποκτονιών, στις οποίες η πλειονότητα των μαρτύρων στοχοποιούν την Ειρήνη Μουρτζούκου, τοποθετώντας την μόνη της με τα παιδιά, οδήγησαν στη σύλληψή της.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος