Στο ΣτΕ ο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου για τις αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε πυρόπληκτες περιοχές

Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, κ.λπ., η από 18.5.2021 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών (αριθ. 577732 ΕΞ 2021, ΦΕΚ 2375 Β/7.6.2021) με την οποία αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πυρόπληκτες περιοχές του εν λόγω Δήμου από 6,5% έως 56%.

Πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου είχε διατυπώσει την πρότασή του προς το Υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 10% σε σχέση με τις ισχύουσες σε όλες τις ζώνες του Δήμου. Η πρότασή του στηρίχθηκε στη γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19.

Τελικά, σύμφωνα με τον εν λόγω Δήμο, οι αντικειμενικές αξίες στην παραλιακή-λιμενική περιοχή της Ραφήνας αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με τις σημερινές και στο κέντρο της Ραφήνας κατά 28%. Στην περιοχή Μπλέ Λιμανάκι αυξάνονται κατά 15,2% και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9%. Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%. Αντίθετα, οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή του Νέου Βουτζά μειώνονται κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνονται κατά 20,5% και στο Τράφη μειώνονται κατά 9,1%.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές, καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη, είναι αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος