Στο ΣτΕ η τύχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Τι ζητούν οι προσφεύγοντες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει την τύχη της Πανεπιστημιακής αστυνομίας μετά την συζήτηση των αιτήσεων ακύρωσης που κατέθεσαν δέκα Σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σύλλογοι Φοιτητών αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και μη νόμιμες οι αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ).

Στην πολύωρη ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι των Πανεπιστημιακών υποστήριξαν ότι οι επίμαχες αποφάσεις δεν καθορίζουν με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του νέου Σώματος ενώ προσκρούουν σε μια πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αποτελεί μύθο η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ καθώς από τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι είναι μηδαμινή.

Η πλευρά του δημοσίου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ναι μιλάμε για βία στα Πανεπιστήμια» καθώς υπάρχουν ομηρίες Πανεπιστημιακών καθηγητών, ξυλοδαρμοί και κτίζονται πόρτες των γραφείων των καθηγητών.

Όπως ανέφεραν είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ αλλά και τους ίδιους τους καθηγητές.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος