Στο Στε για τις περικοπές συντάξεων χηρείας – αναπηρίας οι δικαιούχοι

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και άλλοι τρεις σύλλογοι με αίτηση ακύρωσης της εγκυκλίου του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου, που οδηγεί σε περικοπές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας στην περίπτωση που υπάρχει και δεύτερη σύνταξη.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου «το Δίκτυο, με αίσθημα ευθύνης προς τους συνταξιούχους, ζητάει να κριθεί αντισυνταγματική αυτή η παράνομη εγκύκλιος, που παραμονές Πρωτοχρονιάς δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος προβαίνει σε μια αυθαίρετη ερμηνεία παλαιότερου Ασφαλιστικού Νόμου, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου», με την οποία θα χορηγείται μόνο μία εθνική σύνταξη για όσους είναι δικαιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος και εκ μεταβίβασης, περισσότερων συντάξεων.”

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι όσοι λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος και εισπράττουν συντάξεις χηρείας και όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, θα χάσουν την εθνική σύνταξη που λάμβαναν έως τώρα. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι το μέτρο αυτό επιβαρύνει περίπου 170.000 δικαιούχους, με ετήσιο κόστος στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα επιβαρύνει και όλους τους νέους συνταξιούχους, που θα προκύπτουν εφεξής και οι οποίοι θα ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι εθνική σύνταξη (384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης), ειδικά για τις συντάξεις χηρείας μπορεί να φτάνει έως τα 268 ευρώ (και όταν υπάρχουν δύο συντάξεις χηρείας χάνουν έως και 412€. «Τώρα, με την εγκύκλιο Τσακλόγλου τα ποσά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν για χιλιάδες συνταξιούχους καταλήγει το Ενιαίο Δίκτυο».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος