Στο “κόκκινο” τα νοσοκομεία – “Έμφραγμα” στην εφημερία του “Λαϊκού” (video)

Νέα έκρηξη παρουσιάζουν κρούσματα και διασωληνωμένοι, κάνοντας αφόρητα πιεστική την κατάσταση στο σύστημα υγείας. Η εφημερία στο νοσοκομείο “Λαϊκό” ήταν τραγική, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος καθώς είναι γεμάτες οι κλίνες covid, ενώ υπάρχουν 7-8 ράντζα στις κλινικές covid που περιμένουν.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν δύο διασωληνωμένους που περιμένουν εδώ και τέσσερις ημέρες για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε ότι είχαν 22 εισαγωγές με covid και 80-90 άλλα περιστατικά. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης ήταν ότι την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην είσοδο του “Λαϊκού” υπήρχαν τρία ασθενοφόρα μπροστά στην είσοδο και άλλα τρία περίμεναν στο δρόμο για να μπουν.

Εν τω μεταξύ, διαψεύδει το ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ» δημοσιεύματα που αναφέρουν «αναληθώς», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ότι σταμάτησε να δέχεται περιστατικά Covid κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας.
«Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ”, για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια» αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου και προσθέτει: «Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου – και νοσηλεύονται ως “ύποπτα” περιστατικά. “Ουδέποτε κατέρρευση και ουδέποτε διακόπηκε η εφημερία και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής. Αναληθώς ότι στις 21:00 έκλεισε η εφημερία ή ζητήθηκε προστασία από υποστηρικτικά νοσοκομεία. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες”. Επίσης, το νοσοκομείο τονίζει πως όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

«Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας όσο και στα υγειονομικά στελέχη. Και κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δύσκολη νύχτα και στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” που εφημέρευε καθώς -όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Σκουλής- δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν τα κρεβάτια και ξαναγεμίζουν. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας εισήχθησαν 8 ασθενείς με covid και τρεις περιμένουν στα επείγοντα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Έτσι ξεκινά η ανάπτυξη πολυδύναμων κλινών μέσα στα νοσοκομεία της Αττικής και η παράδοση αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκε διπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.581 νέα κρούσματα και 699 διασωληνωμένους, ενώ 51 άνθρωποι κατέληξαν.
Θετικό το γεγονός ότι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρουσίασε οριακή πτωτική τάση την εβδομάδα 15 – 21 Μαρτίου και αναμένεται να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κρουσμάτων σε περίπου 10 μέρες.

Ο γιατρός και γραμματέας εργαζομένων στο νοσοκομείο “Αττικόν” Γιώργος Σιδέρης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι αύριο που έχουν εφημερία ξεκινούν με μόνο 15 κρεβάτια διαθέσιμα, ενώ την ίδια ώρα γίνεται αγώνας προκειμένου να δοθούν εξιτήρια και να γίνουν διακομιδές ώστε να ελευθερωθούν και άλλα κρεβάτια. Σχετικά με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών ανέφερε ότι στο “Αττικόν” πήγαν 10 γιατροί ωστόσο χαρακτήρισε το μέτρο αυτό αναποτελεσματικό γιατί αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επίταξη μεγάλων δομών με εξοπλισμό καθώς κάθε μέρα πάνω από 100 συνάνθρωποι μας είναι διασωληνωμένοι και ψάχνουν κρεβάτι ΜΕΘ στις λίστες του ΕΚΑΒ. Επίσης, τόνισε ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο και πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το ΕΣΥ θα αντέξει την πίεση αυτών των ημερών, τόνισε με έμφαση στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωμιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης επισημαίνοντας ότι αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση. Ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι το ΕΣΥ τα έχει βγάλει πέρα και στο παρελθόν με ράντζα και δύσκολες καταστάσεις ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.
Με επιμονή, υπομονή και πίστη στον αγώνα θα μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ, ενώ με αφορμή και τις εορταστικές εκδηλώσεις ο καθηγητής είπε: τη σημαία του ’21 να μην την υποστείλουμε αλλά να την κρατήσουμε ψηλά μέχρι να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Σμυρνάκης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας ενώ για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι εξελίσσεται το πρόγραμμα καλά καθώς οργανώνεται καλύτερα. Πρόσθεσε ότι ως τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, και από τον Ιούνιο θα μπορέσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον σημείωσε ότι θα γίνουν νέα εμβολιαστικά κέντρα από τη στιγμή που θα έχουμε διαθέσιμες περισσότερες δόσεις εμβολίων και νέα εμβόλια.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση και δυστυχώς δεν βλέπουμε ακόμη ύφεση. Είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο δ/ντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος και πρόσθεσε: “Αυτό που μας ανησυχεί είναι η τρομακτική πίεση που έχει το σύστημα Υγείας, κυρίως στους διασωληνωμένους”. Επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο το διάστημα μέχρι τον Απρίλιο, όπου τότε αναμένουμε την ύφεση, ενώ σε ερώτηση για το άνοιγμα της αγοράς είπε ότι “δεν είναι ώριμη αυτή η στιγμή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος