Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο – Στο επίκεντρο ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Array

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις αποτελούν το πεδίο των πολιτικών διαξιφισμών, ενώ το θέμα των πιθανών προεκλογικών ή μετεκλογικών συνεργασιών, συνεχίζει να προκαλεί κομματικές συγκρούσεις. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για στήριξη της αισχροκέρδειας.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, ακρίβεια και ενεργειακός πληθωρισμός «πυροδοτούν» την πολιτική αντιπαράθεση. Προτού αναχωρήσει για την Τσεχία, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ισπανικής εταιρίας Enagás, έναν από τους «στρατηγικούς επενδυτές» στον ΔΕΣΦΑ και στον TAP, τον μεγαλύτερο διαχειριστής LNG της Ευρώπης, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές για νέες επενδύσεις.

«Το σχέδιό μας υιοθετείται από πολλές χώρες», είπε ο κ. Οικονόμου

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες στα όρια των δημοσιονομικών της αντοχών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου να αναφέρει: «Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει τη δεύτερη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Το σχέδιό μας υιοθετείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μιλώ για τον τρόπο τιμολόγησης που ανακτά τα υπερέσοδα από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τα αποδίδει στους καταναλωτές, για να έχουμε φθηνότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις».

Σκληρή κριτική από την Κουμουνδούρου

Η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στον κ. Οικονόμου λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας. Σωρεύει έσοδα από τον ΦΠΑ που είναι «εκρηκτικά» εξαιτίας της ακρίβειας και τα χρησιμοποιεί για να επιδοτήσει εκ νέου την αισχροκέρδεια. Τέσσερα δισ. παραπάνω είναι φέτος τα έσοδα από ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των αυξημένων τιμών και κατευθύνονται και αυτά στην τροφοδότηση του μηχανισμού της αισχροκέρδειας».

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά τους αφήνει «βορά» στην αισχροκέρδεια, που μειώνει δραματικά το πραγματικό εισόδημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις υπόλοιπες χώρες ο μέσος ΦΠΑ είναι 4-6 %, ενώ ο δικός μας φτάνει στο 13%».

Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ τονίζοντας ότι οι αυξήσεις δεν επαρκούν

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε: «Τα ποσά που αναφέρονται ως υποσχέσεις δεν καλύπτουν στοιχειωδώς την μεγάλη ακρίβεια, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές, οδηγούν σε παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους. το ΚΚΕ απαιτεί και προτείνει αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις».

Βελόπουλος και Βαρουφάκης «Στο Κέντρο»

«Στο Κέντρο», την εκπομπή του ERTNEWS με τον κ. Γιώργο Κουβαρά, φιλοξενήθηκαν ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», κ. Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βελόπουλος τόνισε ότι «Έρχεται πείνα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ζήσαμε στα μνημόνια». Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε το εξής: «Μεγάλο λάθος που δεν ήμουν πιο ανοικτός στον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή η ρήξη μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ αλλά δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ».

Ωστόσο, ερωτηθείς τι θα είχε συμβεί εάν είχαμε πράγματι βγει από την Ευρωζώνη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε ότι η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη. Η δήλωσή του αυτή πυροδότησε «πόλεμο» ανακοινώσεων ανάμεσα σσε ΜέΡΑ25 και Νέα Δημοκρατία.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος