Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων – Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης

Array

Ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων εξαπολύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg επανέλαβε ότι το δημοσίευμα του Documento είναι απολύτως ψευδές και ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει όλα τα παράνομα λογισμικά. Παράλληλα σφοδρή αντιπαράθεση υπάρχει και στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής επιτροπής PEGA, για το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την καθολική απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, με την πολιτική αντιπαράθεση να χτυπά “κόκκινο”.

«Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη βρίσκεται ο κ. Τσίπρας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για επαγγελματίες εκβιαστές που επιδιώκουν πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1: Θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι.

Η περίπτωση Novartis ήταν ακριβώς η ίδια υπόθεση: «Σου είπα, μου είπες. Άκουσα. Κάποιος μου είπε». Καμία απόδειξη.

Οι εκλογές θα γίνουν το ’23, στην ώρα τους (…) Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν.

Δριμεία η κριτική της αντιπολίτευσης

Για “Βατερλώ Μητσοτάκη” κάνει λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος και καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στη νέα επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις.

«Προκειμένου να μην ομολογήσει την ενοχή του για τη χρήση του Predator, ισχυρίστηκε ότι κάποιος ιδιώτης το χρησιμοποιεί σε βάρος του μισού υπουργικού συμβουλίου και κάποια στιγμή θα τον βρει. Άραγε με ποιο τρόπο; (…) Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης;», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αγωγή κατά του Πρωθυπουργού δηλώνει ότι θα καταθέσει ο εκδότης του Documento σχετικά με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για φερόμενη εμπλοκή του σε δίκτυο που χρηματοδοτήθηκε με ρωσικά κεφάλαια.

«Αυτή είναι η δικαστική απόφαση των ΗΠΑ την οποία δίνω. Θέλω να μου βρει ο κ. Μητσοτάκης (…) ότι ο Κώστας Βαξεβάνης έχει σχέση -όπως το διατύπωσε ο Πρωθυπουργός- με ροή ρώσικου χρήματος στην Ελλάδα», επισήμανε ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του Documento.

«Εκλεγόμαστε από τον λαό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις δηλώσεις για «φασιστικό παρακράτος», από παράγοντες του Ολυμπιακού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρει την τόλμη να ξεκαθαρίσει αυτή τη δυσώδη υπόθεση, η απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Οι αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα», απάντησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του Alter Ego Media.

«Ο Πρωθυπουργός χθες ήταν πάρα πολύ σαφής και πάρα πολύ καθαρός (…) Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, το ζήτημα είναι πώς στέκεται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτά», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΑΝΤ1, Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού να άρει το απόρρητο και να μάθουμε την αλήθεια», τονίζει, από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: Η παρακολούθησή μου οργανώθηκε από το παρακράτος που στήθηκε στην ΕΥΠ επί Μητσοτάκη, το παιχνίδι ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας.

«Ζητάμε την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις», επισήμανε με τη σειρά της η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Προτείνουμε να βρείτε πόσες φορές ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει “την ευθύνη που του αναλογεί”, και κερδίστε το “καλάθι της νοικοκυράς”, ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση.

«Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον επίπλαστο θυμό του», ανέφερε ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25.

Διαφωνίες στην PEGA

Η διαμάχη για τις παρακολουθήσεις μεταφέρεται και εντός του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή το προσχέδιο της Pega, όπως το παρουσίασε η εισηγήτρια της επιτροπής.

Επικεφαλής PEGA: Δεν είναι αυτή η τελική έκθεση, αλλά ένα πρώτο σχέδιο

«Πρόκειται πολύ περισσότερο για ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο», δήλωσε Η Σοφί Ιν’τ’Βελτ, εισηγήτρια της PEGA.

«Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να έχουν δείξει μια κάπως μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την έρευνα (…) Ελπίζω ότι γίνεται τώρα», συμπλήρωσε.

Για έκθεση κόλαφο για τις “πρακτικές Μητσοτάκη” -όπως τις χαρακτηρίζει- κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τονίζεται ξεκάθαρα, όπως ακριβώς έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ότι η χώρα δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί σε εκλογές με “ανοιχτό” το θέμα των υποκλοπών».

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις της εισηγήτριας, ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι δεν πρόκειται για την τελική έκθεση.

«Η εισηγήτρια παρουσίασε ένα προσχέδιο έκθεσης. Δεν πρόκειται για την τελική μορφή του κειμένου και στο σημείο αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως έκφραση των συμπερασμάτων ή της θέσης της εξεταστικής επιτροπής στο σύνολό της», παρατήρησε ο Γερόν Λέναρ, επικεφαλής της PEGA.

Έντονη η αντίδραση και της εκπροσώπου τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Η ίδια ανακοίνωσε: Η εισηγήτρια της επιτροπής σε ένα «μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έδωσε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας τις κατηγορίες της, υπό τον τίτλο “εγώ και ο εαυτός μου” αγνοώντας τη γνώμη των συναδέλφων της και τις πάγιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Προσωπική πολιτική εκστρατεία και ελλιπή ενημέρωση καταλόγισε στην εισηγήτρια και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος