Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθια για τον τέως βασιλιά

Array

Στη Μητρόπολη Αθηνών προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και με τη συμμετοχή 12 συνοδικών μητροπολιτών  τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνταντίνου, παρουσία της οικογένειάς του και 187 υψηλών προσκεκλημένων. Τον επικήδειο εκφώνησε – αρχικά στα ελληνικά και στη συνέχεια στα αγγλικά –  ο πρωτότοκος γιος του Παύλος, ενώ η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Το πλήθος τον αποχαιρέτησε έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών με τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας το όνομά του.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κατόπιν οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του, στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως για το τρισάγιο και κατόπιν τον ενταφιασμό δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθια για τον τέως βασιλιά
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας έκαναν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ακολουθούσε την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones, από τις 4:00 το πρωί με 5:00 το απόγευμα, στον εναέριο χώρο, συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

Επίσης, είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο και διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων, σε όλο το μήκος της Μητροπόλεως.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά. Πλήθος πολιτών συγκεντρώνεται εδώ και ώρα στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Νωρίτερα, έναν συγκινητικό επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος