Στην Ολομέλεια της Βουλής το δημοψήφισμα

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής των τελευταίων ετών, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, καθώς οι βουλευτές, καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης του πρωθυπουργού, για δημοψήφισμα με το ερώτημα, αν οι πολίτες αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των δανειστών για συμφωνία.

Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, με την αντιπολίτευση να έχει δείξει ήδη τις προθέσεις της, θέτοντας ως διακύβευμα το αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν ή να βγουν από το ευρώ.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση του αποφάσισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τα άρθρα του κανονισμού 96-100 που αφορούν τη διαδικασία συζήτησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον λόγο παίρνουν οι εισηγητές των κομμάτων, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα αν το ζητήσουν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας, ενώ όσοι βουλευτές το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Παρέμβαση έχουν δυνατότητα να κάνουν στη συζήτηση οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δικαίωμα να προβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος