Στην ολομέλεια της Βουλής το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο

Array

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος κτλ.

“Εισάγουμε την έννοια της δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων για τα μικρά έργα που εκτελούνται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και συμπληρώνουμε το παζλ της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών της χώρας” τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα, με το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και τις διοικητικές κυρώσεις για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες αποτύπωσης του χαρακτήρα των εκτάσεων στους δασικούς χάρτες, μέσω του ορισμού κατάλληλων διοικητικών οργάνων και του καθορισμού των αρμοδιοτήτων τους, της αποτελεσματικότερης διενέργειας αυτοψιών και της εξέτασης από ειδικότερα όργανα εκκρεμών υποθέσεων.

Εισάγεται η δυνατότητα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων σε κυρωμένους χάρτες σε περιπτώσεις φωτοερμηνευτικών ή τεχνικών λαθών.

Δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

«Σήμερα θα αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου.

Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε το Σώμα ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, διά της εισηγήτριας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί των άρθρων που αναφέρονται στην παράκαμψη, εκ μέρους της κυβέρνησης, των αποφάσεων του ΣτΕ, που προσβάλλουν τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού και το συνταγματικό δικαίωμα της πρόσβασης στο αγαθό του νερού». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χθες το βράδυ, συνεπής στην αντικοινοβουλευτική της πρακτική, προχώρησε στην κατάθεση τροπολογιών, εκ μέρους των υπουργείων Ανάπτυξης, Παιδείας και Περιβάλλοντος».

«Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στους αρίστους της κυβέρνησης που κατάφεραν να φέρουν τροπολογία για την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας. Αν καταφέρνετε να καταθέτετε τροπολογίες μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου, θα θέλαμε να μας πείτε σε ποιο κολλέγιο των αρίστων έχετε σπουδάσει για να δούμε αν μπορεί ο ελληνικός λαός να έχει πρόσβαση σε τέτοια αριστεία. Αυτή είναι η αριστεία σας; Μέσα σε μια εβδομάδα από την ψήφιση του κατάπτυστου νομοσχεδίου της κ. Κεραμέως, που μειώνει την αξία της δημόσιας εκπαίδευσης, φέρνετε τροπολογία;», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία εάν αληθεύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο θα καταθέσει σήμερα και άλλη τροπολογία όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση «υπέρογκων χρεώσεων στο πάγιο του ρεύματος». «Δηλαδή, παρότι ξεκίνησε η διαδικασία της Ολομέλειας, παρότι χθες βράδυ φέρανε τροπολογία που την έκρυψαν από τις επιτροπές, που έχουν χαριστικές διατάξεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, μαθαίνουμε και θέλουμε απάντηση, αν προτίθεται το υπουργείο να φέρει τροπολογία η οποία έχει ως βασικό στόχο να ελέγξει και να ρυθμίσει τον ανεξέλεγκτο κ. Στάσση που διόρισε το Μαξίμου και έχει βάλει υπέρογκες χρεώσεις στο πάγιο των λογαριασμών της ΔΕΗ; Σκοπεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος να φέρει τροπολογία για να ελέγξει τα ανεξέλεγκτα γαλάζια παιδιά που πλουτίζουν εις βάρος των Ελλήνων και των Ελληνίδων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, ένσταση αντισυνταγματικότητας έχει υποβληθεί και από το ΜέΡΑ25. Και οι δύο ενστάσεις θα συζητηθούν αμέσως μετά τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος