Στην Αθήνα η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Εισαγγελέων

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα μας, η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Εισαγγελέων («International Association of Prosecutors Executive Committee Meeting») στην οποία συμμετέχουν ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί από πολλά κράτη ανά την υφήλιο. Η συνεδρίαση διεξάγεται, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας και του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εμφάνιση και ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας με έντονη διασυνοριακή διάσταση. Για την αντιμετώπισή της είναι αναγκαία η ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και, τέλος, η αξιοποίηση των διεθνών νομικών εργαλείων.

Με τη Διεθνή Ένωση Εισαγγελέων μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους για την προώθηση του κράτους δικαίου, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βελτίωση των προσπαθειών διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει συγκεκριμένες εξωστρεφείς πρωτοβουλίες.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων, αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας στο πεδίο της δικαστικής συνεργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας Eurojust και το υπουργείο Δικαιοσύνης συνδιοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή εξειδικευμένων δικαστών και εισαγγελέων κρατών μελών της ΕΕ και άλλων μεσογειακών κρατών, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, το διασυνοριακό έγκλημα».

Της συνεδρίασης προηγήθηκε επίσημο δείπνο, παρουσία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και τέως υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος