Στη Σητεία ο Γ. Πλακιωτάκης μετά τον σεισμό – Σε εξέλιξη ο έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια στον Ξηρόκαμπο

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Ζήρου, που δεν άντεξε το πέρασμα του Εγκέλαδου και κατέρρευσε μετά το χθεσινό σεισμό, θα επισκευαστεί με δωρεά του γνωστού Έλληνα επιχειρηματία, Αθανάσιου Μαρτίνου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στη Σητεία ο Γ. Πλακιωτάκης μετά τον σεισμό – Σε εξέλιξη ο έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια στον Ξηρόκαμπο

Ο κ Πλακιωτάκης βρίσκεται στην Σητεία πραγματοποιώντας επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος σε όλα τα ιδιωτικά κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές και ότι θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία της καταγραφής και των αποζημιώσεων.

«Η πολιτεία, η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός, είναι από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες από τους σεισμούς. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να συμβάλουμε στην προώθηση λύσεων αλλά και για να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη Σητεία ο Γ. Πλακιωτάκης μετά τον σεισμό – Σε εξέλιξη ο έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια στον Ξηρόκαμπο

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και απ’ ότι φαίνεται, το Λασίθι, η Σητεία, άντεξαν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε τους συμπολίτες του να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις της πολιτικής προστασίας και να τους διαβεβαίωσε ότι η στήριξη και η αρωγή της πολιτείας θα είναι και πλήρης και αποτελεσματική.

Ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι υπάρχει εκτόνωση του σεισμικού φαινομένου, σύμφωνα με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Ευάγγελο Τουρνά.

Στις 9:00 το πρωί ο κ Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη στο δημαρχείο της πόλης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της Σητείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων, με στόχο τη συμβολή του ΥΝΑΝΠ στην άμεση λύση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

Κλειστά τα Σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο δήμο έως και την Παρασκευή, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται πως σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης, το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σε περιοχές του δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο καταγράφηκαν κατολισθήσεις και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, μηχανήματα του δήμου απομάκρυναν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται στην Περιφέρεια Κρήτης

Την ίδια ώρα, ακραία καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κρήτης προβλέπει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για την έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα Μπάλλος, που κύρια χαρακτηριστικά θα έχει τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν από τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας, που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

 Ρεπορτάζ: Ιάσων Ταβλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος